2011.
augusztus
29. 09:48

Eddig a rokkantak tizede bukott a felülvizsgálaton

Címkék:
Rokkant jelzés Az eddig felülvizsgált, közel másfél ezer esetből 130-ban rendelt el rendkívüli eljárást a Nemzeti Rehabilitációs Hivatal, írja a Magyar Nemzet. Az átfogó, a Nefmi által elrendelt vizsgálat tavaly kezdődött, miután két egri orvost vettek őrizetbe, akik pénzt kértek a rokkantosításért.

A rokkantakat a Nemzeti Rehabilitációs Hivatalban egy komplex képességvizsgáló készülékkel, úgynevezett munkaszimulátorral vizsgálják meg. A berendezésből egyelőre csak egy van az országban, de jövőre a tervek szerint uniós forrásból már többet is finanszíroznak.

Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója szerint az eddigi vizsgálatok alapján az egri eseteken kívül már három további esetben tartották indokoltnak, hogy megváltoztassák a korábbi minősítést.

A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetének vezetője elismerte, korábban voltak visszaélések a rendszerben, ám szerinte a munkanélküliség nehezíteni fogja a rokkantnyugdíjasok munkába állítását. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője azt mondta: a 337 ezer nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjas 72 százaléka 46 és 64 év közötti, több mint 70 százalékuk nyolc általánost végzett vagy régi szakmunkásképzőt, amit a munkaerőpiacon ma senki sem keres, több mint 60 százalékuk pedig a Dél-alföldi és az Észak-magyarországi régióban él, ami munkanélküliség szempontjából a két legrosszabb helyzetben lévő megye.

Jelenleg hétszázhatvanezren részesülnek rokkantsági nyugellátásban Magyarországon, közülük 337 ezren nyugdíjkorhatár alattiak. A kormányzat 220 ezer embert vezetne vissza a munka világába. A Nefminek januárig kell kidolgoznia az új rokkanttá nyilvánítási rendszert.

Forrás: Index

Vissza
2011.
május
21. 06:57

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra?

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra? A kormány tájékoztatása szerint 220 ezer különböző ellátásban részesülő ember számíthat felülvizsgálatra a második félévben. Ha munkaképesnek találják őket, akkor vissza kell térniük a munkaerőpiacra, mert a tervek szerint nem fognak segélyt vagy más juttatást kapni az államtól. Az 1954 után született, harmadik kategóriába sorolt rokkantnyugdíjasok mellett azok is vizsgálatra számíthatnak, akik jelenleg szociális vagy átmeneti járadékban részesülnek.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART