2013.
május
31. 21:03

Eddig nem látott fotók kerültek elő Hitler bunkeréről

Címkék:
Adolf Hitler Az NDK összeomlása előtt nem sokkal készült fotókat közölt Adolf Hitler berlini bunkeréről a Bild című német tömeglap pénteken. A felvételeket 1987-ben és 1988-ban egy tanuló buszsofőr készítette titokban.

Robert Conrad építőmunkásnak öltözve ereszkedett le a bunkerbe, ahol Adolf Hitler öngyilkos lett, fényképezőgépét egy öreg oldaltáskában vitte magával. A lebukás veszélye ellenére több mint harminc alkalommal járt lent, hogy megörökítse az akkori Nyugat-Berlinhez közeli bunkert az utókornak: a létesítmény elbontása már zajlott, lakóövezetet akartak kialakítani a felszínen.

"Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy valaki dokumentálja a helyet" - mondta Robert Conrad a lapnak. A bunker második világháború után lezárt bejáratait ugyanis rövid időre szabaddá tették a munkálatok miatt, hogy aztán ráépüljenek a házak.

A Mecklenburg-Elő-Pomerániából származó férfi alaposan feltérképezte a bunkert, azokat a szobákat is lefotózta, ahol a háború vége előtt nem sokkal Joseph Goebbels birodalmi propagandaminiszter hat gyerekét megmérgezte anyjuk, Hitler megszállott követője, Magda.

"Nem vagyok a náci rezsim rajongója" - hangsúlyozta a férfi, akit elmondása szerint a történelmi épületek érdekelnek. Németország újraegyesítése után a hobbija vált fő foglalkozásává, manapság építészeti fotográfusként dolgozik, Németországot járja. "A bunkerről készült fotókra véletlenül bukkantam, amikor új helyre költözött az irodám" - jegyezte meg.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART