2011.
július
01. 09:59

Egekbe szökhet az szja az új nyugdíjtrükk miatt

számolás Több személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a munkáltató helyett a munkavállalóktól vonják majd a nyugdíjbefizetések nagyobb részét - mondta a Reggeli Gyorsban Simonovics András, nyugdíjszakértő. A nemrég kiszivárgott kormányzati tervek szerint az eddigi 10 százalékról 20 százalékra emelkedhet az egyéni számlára kerülő nyugdíjjárulék, de úgy, hogy az a bruttó fizetés része lesz, a munkáltató által eddig fizetett összeget pedig lecsökkentik.

Ez önmagában csak egy kozmetikai műtét. Tehát teljesen mindegy, hogy 10+24 % a nyugdíjjárulék, végső soron mindegyiket a munkáltató fizeti. Inkább az a gond, hogy megváltozik emiatt a bruttó bér, amitől az adók függnek - magyarázta Simonovits András. Így ez a lépés az szja befizetést emeli, amelynek következtében a munkáltató ugyanakkora bér mellett több szja-t fizet - húzta alá a nyugdíjszakértő.

A nagyon hiányosan kiszivárogtatott nyugdíjterv azt állítja, hogy csak a munkavállalói járulék képez nyugdíjalapot, ebből azonban azt a következtetést lehetne levonni, hogy amit eddig 34 %-ból fedeztek azt ezentúl 20 %-ból fedeznek, azaz 40 %-al csökkennének a nyugdíjak, ez azért elképzelhetetlen. Inkább arról lehet szó, hogy az öregségi nyugdíjakat fizetnék ebből - magyarázta Simonovits András.

A kiszivárgott anyag összecsapott munka, az sem derül ki belőle, mennyi a munkáltatói járulék, ezért nem kell vele foglalkozni. Azt mutatja, hogy a kormány kapkod, rögtönöz, nem képes hosszabb távon gondolkodni - tette hozzá.

Forrás: Klubrádió

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART