2013.
január
14. 16:45

Egészségügy: folyik a nyugdíjvita

Címkék:
EMMI Az új nyugdíjszabályok miatt nem fognak megszűnni álláshelyek, és a betegellátás a jövőben is biztosítva lesz - közölte az egészségügyi államtitkárság.

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: bizonytalanságot okoz az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás szabályainak tisztázatlansága. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár "azt sem tudja összeszámolni", hány dolgozót érint az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás - fogalmazott Havas Szófia. Szerinte a kormány az egészségügyi struktúraváltással kapcsolatban is hazudott, az sok helyen elbocsátásokhoz vezetett.

Az egészségügyi államtitkárság válaszában az áll, hogy az ágazatban nem kevesebb, hanem a jelenleginél több orvosra és szakdolgozóra van szükség. Hozzátették, hogy a mostani ágazatvezetés létrehozta és folyamatosan fejleszti azt a emberierőforrás-monitoring rendszert, amelynek segítségével mostanra már pontosan látják a számokat. "Ezek tükrében kijelenthető, hogy az új nyugdíjszabályok arányaiban sokkal kevesebb embert érintenek, mint amennyiről a sajtóhírek szólnak" - írta az államtitkárság.

A nyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat megjelenése után az egészségügyért felelős államtitkár kérésükre azonnal egyeztetett a szakmai szervezetekkel. Szócska Miklós ezen a héten folytatja a tárgyalást, amelyre a kórházigazgatókat hívta meg. A nyugdíj kérdésben pedig továbbra is az van érvényben, amit Orbán Viktor miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén mondott, miszerint egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - közölte az államtitkárság.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
10. 14:53

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett Az MSZP szerint a kabinetnek vissza kellene vonnia a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő decemberi határozatát, mert ezzel totális káoszt idéz elő - mondta Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Tovább
2013.
január
09. 14:54

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta továbbá, hogy februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét.
Tovább
2013.
január
10. 22:38

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.
Tovább
2013.
január
14. 09:44

Kórházigazgatókkal egyeztetnek a kötelező nyugdíjazásról

Kórházigazgatókkal egyeztetnek a kötelező nyugdíjazásról A kötelező nyugdíjazás ügyében csütörtökön az intézményvezetőkkel egyeztet az egészségügyi államtitkárság – mondta Szócska Miklós államtitkár vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART