2013.
február
06. 16:33

Egészségügyiek írtak nyílt levelet Orbán Viktornak

orvos Több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől kért mentességet a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól, illetve azt kérik, hogy a nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók részére az elmaradó nyugdíj helyett biztosítsák az azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán juttatta el az MTI-hez a kormányfőnek írt nyílt levelüket. Ebben kiemelték: a rendelkezés következtében csak az idén a kormányzati adatok szerint 6481 "képzett és nagy tapasztalattal rendelkező" munkavállalót veszíthet az ágazat. Mind a munkavállalóknak, mind az egészségügyi intézményeknek bizonytalanságot okoz, hogy a továbbfoglalkoztatási kérelmet kellően részletes tájékoztatás hiányában kell aláírniuk a dolgozóknak, "úgy, hogy nincs jogszabályi garancia arra, hogy megkapják-e azt a kompenzációt, ami pótolja nyugdíjuk elvesztését" - tették hozzá.

A szakmai szervezetek szerint az intézkedés tovább nehezíti az ellátás biztonságát garantáló szakmai minimumfeltételek teljesítését is. Mint írták: a kormányhatározat végrehajtásának eddigi tapasztalatai megerősítik azon véleményüket, hogy az egészségügyben alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvek "veszélyeztetik a lakosság ellátását, nem illeszkednek bele a Semmelweis Tervbe, és méltánytalanok az egy életen át közfeladatot ellátó munkavállalókkal szemben".

Az egészségügyi szervezetek Orbán Viktornak címzett levelét Rácz Jenő mellett aláírta többek között Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, valamint Sinkó Eszter, a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan Tagozatának elnöke.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat az elmúlt év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg. Orbán Viktor még december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - fogalmazott a kormányfő.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
17. 19:40

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás Összesen mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni idén, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, kórházvezetőkkel folytatott budapesti tárgyalását követően.
Tovább
2012.
június
20. 10:08

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART