2010.
július
28. 17:23

Egy debreceni nyugdíjas furfangos találmányai

Címkék:
gereblyekapa Nagy és szépen gondozott kertje van Dobos Józsefnek a Júlia-telepen. A nyugdíjas gépészmérnök nem csak a növényeket ápolja már 40 éve, hanem folyton újabb praktikus ötleteken töri a fejét, melyekkel az élet megkönnyíthető.

 – Művezetőként dolgoztam a Fémfeldolgozó Szövetkezetnél. Akkor is mindig kerestem, hogyan lehet egyszerűbbé tenni a munkát – mondja. Csirkeetető, virágtartó – jut eszébe hirtelen két maga készítette eszköz, és megmutat egy, eredetileg bolti fém karácsonyfatalpat, melybe plusz csavarokat szerelt, hogy stabilabban álljon a fa.


Kettő az egyben


– Egyszerű találmányom a gereblyekapa. A szokásos esetben az ember gereblyézik, talál valami gazt a földben; vagy elmegy a kapáért, vagy a szerszám fejével kiüti a gyomot. De a gereblyét nem erre találták ki, egy idő után elhajlik a fém. Én a gereblye fokára egy kis kapát tettem, így munka közben csak meg kell fordítani – magyarázza Dobos József. Újabban pedig olyan eszközzel dicsekedhet, ami a szomszédság körében már nagy sikert aratott.


– Tavaly az öreg diófám rengeteget termett. Először 10 szem dió hullott le, aztán 20, majd 50, és így tovább. 80 évesen már elég fárasztó lehajolgatni érte, ha összeseprem, akkor meg földes lesz. Így jött az ötlet, hogy valami felszedő-szerkezetet készítsek.


Másoknak is


A diószedő lényegében egy vastag műanyag cső, aminek a vége rugalmas kúppá keskenyedik. A kúp végén akkora a nyílás, ami átlagos dió-nagyságú. A nyugdíjas mérnök a dió fölé helyezi, rányomja, és a dió a csőbe kelül. A „prototípus” még néhány szemet vett fel, a továbbfejlesztett változatba kb. 40 dió fér.
– Összefogtam egy műanyag fröccsöntővel, már valamennyit le is gyártottunk belőle. Kereskedelembe fog kerülni, úgy gondolom, mintegy 1000 forint lesz a bolti ára. Sokan vannak, akiknek gondot okoz a hajolgatás...

Forrás: Hajdu Online

Vissza
2009.
december
30. 13:21

Bevásárlórobot idős japánoknak

Bevásárlórobot idős japánoknak Egy japán cég bevásárlórobotot tesztel egy szupermarketben. A szerkezet segít vinni a kosarat, fejben tartja a bevásárlólistát, és egészséges termékeket is javasol.
Tovább
2010.
március
12. 09:01

Harci eszköznek is jó a sétabot

Harci eszköznek is jó a sétabot Önvédelmi járóbot tanfolyamot tart időseknek egy brit nyugdíjas. A 61 éves nagypapa, Kevin Garwood háromszoros feketeöves dzsúdós. Maga fejlesztette ki bot-harcművészetét egyebek közt kardvívási, szuronydöfési technikákat tanulmányozva és beleépítve. Tanítványai 50 év feletti mozgásukban korlátozottak. A legidősebb 76 esztendős. Mindegyikük 90 centi hosszú, botra kényszerül járáskor.
Tovább
2010.
május
18. 08:51

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán Egy brit nyugdíjas több mint hét évet töltött azzal, hogy kirakjon egy puzzle-t, majd amikor a végére ért, kiderült, hogy hiányzik egy darab, vagyis már soha nem tudja befejezni.
Tovább
2010.
február
11. 09:07

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak Játszótér épül időseknek Londonban, hogy a babyboom nemzedék korosodó tagjai is olyan alaposan megmozgathassák izmaikat, ahogyan utoljára az 1960-as években.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART