2011.
november
08. 09:55

Egy éven belül ötezerrel nőtt a százévesek száma Kínában

Címkék:
kínai néni köszöntése A kínai gerontológiai társaság által készített tanulmány szerint a száz év felettiek száma 48.921, tavaly 5.228-cal voltak kevesebben. A csúcstartó 126 éves nő, Luo Mej-csen (Luo Meizhen) a déli országrészben, a Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen él. A házaspárok együttes életkorát tekintve egy Kujcsou (Guiuzhou) tartományi pár a listavezető, összesen 213 évvel.

A születéskor várható átlagos élettartam Kínában jelenleg 73,5 év, és az idén kezdett 12. ötéves terv előirányzata szerint ezt az időszak végére egy évvel meg kívánják növelni.
A népességét tekintve gyors ütemben öregedő Kína lakosságának 13,26 százaléka 60 éves vagy afeletti, vagyis - a világon egyedülállóan - több mint 100 millió idős ember él az országban, ráadásul számuk évente 3,2 százalékkal emelkedik.

Az idősek aránya 2050-re elérheti a lakosság egyharmadát, a 440 millió főt. Alig negyven év múlva a népesség egyötöde lesz 80 éves vagy idősebb Kínában.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
augusztus
19. 09:15

Kína felduzzasztja a nyugdíjprogramját

Kína felduzzasztja a nyugdíjprogramját Miközben a világ jelentős részén a nyugdíjrendszerek megkurtítására kényszerülnek a kormányok, a pekingi vezetés a kínai nyugdíjprogram bővítése mellett döntött − jelentette a Xinhuanet internetes portál. A 12. ötéves terv módosításával 2015-re minden vidéki és városi lakosra kiterjesztik a nyugdíjbiztosítást − jelentették be az államtanács (a kormány) ülése után.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART