2013.
március
06. 18:22

Egy kórház sem marad áram nélkül

Címkék:
orvosi rendelő Egy kórház sem marad áram nélkül - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), a közleményben egyúttal visszautasítva az egészségügyi ellátás veszélyeztetésére utaló, "pánikkeltésre alkalmas sajtóhíreket".

Mint írták: a GYEMSZI, együttműködve az egészségügyért felelős államtitkársággal, mindent megtesz annak érdekében, hogy a fenntartásába kerülő, rábízott intézményekben a biztonságos betegellátás mellett hatékony gazdálkodás is legyen. Ennek érdekében tavaly több közös beszerzést indított, amelyek eredményeként "milliárdos megtakarítás látszik".

A közös közbeszerzések - így a villamosenergia-beszerzés is - az átláthatóságot szolgálják, miközben az egészségügyi intézmények működési költségeinek csökkentésével lehetőség nyílik a más célra felhasználható források felszabadítására - tették hozzá.

A GYEMSZI újabb közbeszerzési eljárásán - bár a szükséges dokumentációt több társaság is letöltötte - az ajánlattételi határidőig nem érkezett ajánlat. Ezért a bíráló bizottság javaslata és a döntéshozatali testület jóváhagyása után az eljárást a GYEMSZI eredménytelennek minősítette. Erről felelős vezetőként a szervezet főigazgatója, Török Krisztina levélben értesítette a fenntartásában lévő kórházak igazgatóit, hogy megtegyék a szükséges lépéseket - olvasható a közleményben.

"Az egészségügyi szolgáltatók jelenleg is rendelkeznek hatályos villamos energia kereskedelmi szerződéssel, versenypiaci - közbeszerzésben megkötött - és egyetemes szolgáltatási szerződéssel, így villamos energia szolgáltatás nélkül egyetlen intézmény sem marad" - írták.

A szervezet a szükséges előkészítő munkálatok után, a vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően újabb eljárást indít, amelyről a későbbiekben ad tájékoztatást - tették hozzá.

A Világgazdaság a honlapján kedden írt arról, hogy "egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot a kórházak közös villamosenergia-beszerzésére kiírt eljáráson". A cikk idézi a GYEMSZI főigazgatója által a kórházvezetőknek küldött, március 5-ei keltezésű levelet, amely szerint az ajánlattételi határidő január 30-án járt le. A levélből nem derül ki, miért várt a szervezet több mint egy hónapot az érintettek tájékoztatásával - jegyezte meg a lap.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART