2011.
május
29. 20:58

Egy kutya már 7 éves kortól nyugdíjasnak számít

Címkék:
német juhász Egy felmérésből kiderült, hogy a kutyák öregedésének első jeleit sok gazda lustaságként értelmezi és pár évvel később veszik észre, mint ahogy az elkezdődik. Viszont az idős kedvencek állapotát is fenn lehet tartani.

Az ELTE Etológia Tanszék és a Purina Pro Plan nemzetközi tapasztalatokon alapuló online kutatásából, melyben 900 állattartót kérdeztek meg, kiderült: a magyar gazdák általában két évet csúszva veszik észre, hogy a kutyájuk öregszik. A kutyák felnőttkorának végét jelentő 7 éves korban az öregedési index ugrásszerűen emelkedni kezd. A gazdák – talán érzelmi elfogultságból is - hajlamosak fiatalabbnak látni kedvencüket, ezzel viszont elmulasztják a lehetőséget, hogy az öregedés tüneteit időben megfékezzék, kezeljék, és a kutyák aktív életszakaszát meghosszabbítsák. Pedig akár 2-4 évvel is ki lehetne tolni ezt az időszakot.

A változások a kutyáknál fizikai és szellemi síkon, illetve szociális viselkedésében figyelhető meg. Nőhet az önkontroll hiánya (például elvesztik a szobatisztaságot), nagyon látványosan romlik a figyelmi és tanulási képességük, és az aktivitási szintjük is annál gyorsabban hanyatlik, minél élemedettebb az eb. Az időskorba lépő kedvencek már nem érdeklődnek a környezetük iránt és nem reagálnák az ingerekre úgy, mint fiatalabb korukban.

A kutyák éppúgy bezárkóznak, mint az emberek, ha nem kapják meg ebben az időszakban a megfelelő gondoskodást. A kutyával való aktív foglalkozás mellett fontos a táplálásuk is. Az ízületek védelmére ajánlatos porcvédő anyagokkal kiegészíteni az étrendjüket, az elhízás megelőzésére pedig az alacsonyabb energiatartalmú ételek jelentik a megoldást. Az agy karbantartása is alapvető feladata a kutyatartóknak, hiszen idővel az agyműködés fokozatosan lassul, akárcsak az embereknél.

Forrás: Dívány.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART