2013.
január
30. 03:29

Egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut Horvátországban

Címkék:
Horvátország Egyre több a nyugdíjas Horvátországban, miközben egyre csökken a munkavállalók száma, az idei első adatok alapján például egy nyugdíjasra jelenleg 1,18 munkavállaló jut - derül ki a Jutarnji list helyi napilap keddi számában közölt összeállításból.

1990-ben még egy nyugdíjasra három munkavállaló jutott Horvátországban, 2009-ben már csak 1,3 volt a mutató, azóta pedig folyamatosan csökkenve tavalyra 1,21-re csúszott le.

A folyamat hátterét vizsgálva a lap rámutat, hogy közvetlenül a háború után tömegesen szűntek meg vállalatok az országban, az ebből fakadó munkanélküliséget pedig az állam nyugdíjazással enyhítette. Ezt követően bevezették a veterán-nyugdíjakat és horvát specifikum a nagy számú rokkantnyugdíjas is - minden ötödik nyugdíjas ez utóbbi kategóriába tartozik. Így az összesen 1 millió 218 ezer nyugdíjasból csupán valamivel több mint 638 ezer kap úgynevezett öregségi nyugdíjat - ismerteti a lap.

A horvát nyugdíjasok átlagosan 29 év munkaviszony után mentek nyugdíjba, és csak 12 százalékuk rendelkezik 40 év feletti munkaviszonnyal. Jelenleg több mint 56 ezer nyugdíjas életkora 54 év alatt van.

Az Eurostat 2010-es adataira hivatkozva a Jutarnji list ismerteti néhány további európai ország nyugdíjasainak átlagos munkaviszonyát is. E szerint Svédországban átlagosan több mint 40 éves munkaviszony után vonultak nyugdíjba az emberek, Németországban és Ausztriában több mint 36 év, Olaszországban 29,6 és Magyarországon 29,3 év után. Az Európai Unió 27 tagországának átlaga 34,5 év.

Az átlagos horvát nyugdíj 2181 horvát kuna (mintegy 85 ezer forint), ami a horvát átlagkereset 38,4 százaléka. Azok akik teljes munkaviszony letöltése után vonulnak nyugdíjba az átlagfizetés 60 százalékával számolhatnak.

Az aggasztó adatok ellenére elemzők úgy vélik, nem kell tartani a nyugdíjak megvonásától, mert a rendszer fenntartható, bár annak ára van: egyfelől hosszabb távon alacsony szinten maradnak a nyugdíjak, másfelől a nyugdíjrendszer jelentős összegeket visz el az állami költségvetésből. Danijel Nestic közgazdász szerint az egyik megoldás, hogy a gazdasági helyzet javulásával többen dolgoznak majd, (a horvát munkanélküliségi ráta decemberben meghaladta a 21 százalékot), a másik a nyugdíjjárulékok emelése.

Jelentősebb mértékű pozitív változás azonban ez esetben sem várható, vagyis aligha tér vissza az a helyzet, hogy egy nyugdíjasra három munkavállaló jusson Horvátországban - állapítja meg a Jutarnji list.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART