2010.
március
28. 19:47

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben

Címkék:
Beszélgetés a padon Az országban páratlan beszélgetőhálózat működik Győrben a nyugdíjasok, az idős emberek javára. Az ötlet a WHO iroda koordinátorától, Miklósyné Bertalanfy Máriától származik, aki egy 2006-os felmérés tapasztalatait leszűrve kezdeményezte a hálózat létrehozását.

Az ötven évnél idősebb győriek egészségképét megrajzoló felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek fele enyhe depresszióval küzd, hat százalékuk középsúlyos, két százalékuk súlyos depressziós tüneteket mutat. Minden negyedik idős ember egyedül él, a magányosok aránya a 80 év felettiek esetében 43 százalék. A beszélgetőhálózat ötlete azért válhatott valósággá, mert a megkérdezettek 23 százaléka kijelentette, örömmel vállalna önkéntes munkát. A jelentkezők hetente egy alkalommal keresnek fel egy magányos embert, némi társalgás kedvéért.

 

A hálózati napi munka szervezését az Arrabona Nyugdíjas Egyesület végezte, a képzés költségeit az Idősügyi Tanács teremtette elő. Tizennyolc önkéntes vett részt a segítő beszélgetésre felkészítő tréningen, jelenleg tizenhatan végzik aktívan a munkát. Az akcióban az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény is szerepet vállal, közreműködik a magányos emberek felkutatásában és a segítők első alkalommal történő bemutatásában. Az idős emberek joggal bizalmatlanok, fontos, hogy kellő óvatossággal bánjanak az őket felkereső idegenekkel.


Az önkéntesek jellemzően egy főt látogatnak, hetente egy-két órát csevegnek. Elsősorban az idős hölgyek szeretnek beszélgetni. Van, aki olyan partnert keres, akivel recepteket cserélhet, a sütés-főzés csínját-bínját tárgyalhatja ki, más kifejezetten vidám társalkodónőre jelentett be igényt, amit Vass Imréné, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény munkatársa szerint meg is kapott.
Kocsis Jenőné, a 77 éves Idu néni tevékeny résztvevője a hálózatnak és gyakori látogatója a nyugdíjaskluboknak. Mint mesélte, az unokáknak már nincs igazán szükségük rá, így szívesen segít másokon. Beszélgetőpartnere a 107 éves Gallai Rezső, akivel hamar közös témát találtak, hiszen együtt dolgoztak a Vízügynél. Idu néni azt mondja, hetente két órát tölt Rezső bácsival, de naponta kétszer, reggel és este telefonon is keresik egymást. Mint megtudtuk, Rezső bácsi szellemileg friss, mindenről véleménye van és mindenhez ért. Leggyakrabban mégis a betegségek kerülnek szóba, kinek mije fáj, mi lehet a baja.


Idu néni másik partnere a 87 éves Németh Lujza, aki csak azt sajnálja, hogy ilyen későn hozta össze őket a sors. Hamar kiderült, korábban egy utcában éltek, sok a közös ismerős. Idu néni azt mondja, az a jó ebben az önkénes munkában, hogy nincs egyedül. Szívesen meghallgat másokat, s természetesen őt is örömmel hallgatják.
A szolgáltatás, mely mindkét fél részéről ingyenes, egy éve működik városunkban. A tapasztalatok kedvezőek, a beszélgetések jótékony hatásúak és egyre népszerűbbek, ami miatt idén újabb önkéntes jelentkezőket vár és képez ki a segítő hálózat.

Forrás: Győrinap

Vissza
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2009.
november
15. 12:30

300 ezer forint komfortosításra Győrben

300 ezer forint komfortosításra Győrben Az otthonaikban lakó idős emberek mindennapi életének megkönnyítésére fordít négymillió forintot a győri önkormányzat. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az összeget a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, pályázat útján osztja szét a rászorulók között.
Tovább
2009.
december
24. 07:47

A belső békesség a legnagyobb ajándék

A belső békesség a legnagyobb ajándék Az emberi élet szakaszainak értelméről és küldetéséről beszélt Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a győri városházán, a Nyitott nemzedék nyugdíjasok szabadegyetemén.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2010.
február
23. 15:51

Idős vesedonorok az idősekért

Idős vesedonorok az idősekért Amerikai kutatások szerint azok az idősebb emberek, akiknek veseátültetésre van szükségük, gyakran feleslegesen várnak hosszú ideig – írja a HealthDay.
Tovább
2010.
február
23. 17:32

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010 A szociális és munkaügyi miniszter és az önkormányzati miniszter az 58/2004. (VI.18.) ESZCsM-BM együttes rendeletben elhatározottak, és kapott felhatalmazás szerint közös pályázatot hirdet önkormányzatok számára a 2010. évi "Idősbarát Önkormányzat" Díj elnyerésére.
Tovább
2009.
november
08. 19:55

Idősek klubja uniós támogatással

Jövő év elején korszerű, akadálymentes klubot vehetnek birtokba az idős emberek Csornán, a fejlesztést uniós támogatással hozzák tető alá.
Tovább
2010.
február
11. 09:07

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak Játszótér épül időseknek Londonban, hogy a babyboom nemzedék korosodó tagjai is olyan alaposan megmozgathassák izmaikat, ahogyan utoljára az 1960-as években.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART