2011.
július
14. 09:19

Egyes pénztáraknál hamarosan megindulhatnak a kifizetések

Címkék:
húszezresek A nyugdíjpénztárak közül már néhányan elkezdték a tagi kifizetések visszaigénylését az Államadósság Kezelő Központtól, a Napi Gazdaság szerint többek között a Honvéd, a Postás és az Évgyűrűk már összességében 10 milliárd forintos összeget kapott meg, aminek a kifizetését a jogszabályok alapján hamarosan megkezdik. A teljes összeg, amit a tagoknak ki kell majd fizetni 260 milliárd forint, azonban a kifizetések csak szakaszosan indulhatnak meg, főként az adattisztítás miatt.

A PSZÁF, amint tudomást szerzett a visszaigénylésekről levélben szólította fel az érintett pénztárakat, hogy küldjék el számukra az előírt ismételt ellenőrzés lezárásáról a jelentést és a beszámolót. Az adattisztítás nagyon nehézkesen megy a pénztáraknál, több esetben sem tudták egyértelműen meghatározni például a tagi kifizetés összegét, hiszen ezt korábban nem kellett tételesen nyilvántartani, csak az egyéni számlában kellett megjelentetni.

Pontosan a korábban említett probléma miatt vélhetően csak szakaszosan indulhat meg a kifizetés, tehát nem egy összegben fogják a pénztárak mindenki számára kiutalni a reálhozamokat is tartalmazó összegeket. Korábban arról lehetett hallani, hogy az ÁKK inkább az egyszeri kifizetés mellett kardoskodik, azonban a PSZÁF határozata szerint a visszaigénylés minden további nélkül szakaszosan is megvalósítható.

A problémát sok esetben azt jelenti, hogy a tagok közül sokan egyszer vagy többször pénztárt váltottak, az adatok bekérése és egyeztetése a pénztárak között nem megy túl gyorsan. Ezt meghaladóan már korábban is tudtunk olyan problémás ügyekről, amikor bizonyos pénzeket nem lehetett egyértelműen a tagokhoz hozzárendelni.

Jogászok szerint elvileg meg lehetne oldani jogszabály módosítással, hogy a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést csak külön kelljen kifizetni, azonban ezt nem tervezik. Ezért a kasszáknak választaniuk kell, hogy a határidőket vagy a precizitást tartják fontosabbnak, ami előre vetíti, hogy elmarasztaló határozatokat ad majd ki később a felügyelet.

Forrás: Portfólió

Vissza
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
július
04. 09:56

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél?

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél? Múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság, amely szerint nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók összetorlódjanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART