2011.
augusztus
29. 09:29

Egyhavi csúcson a forint - Romlik a frank

Címkék:
svájci frank Pénteken jelentős svájci frankgyengülés indult az amerikai jegybankelnök beszédének tartalma, és technikai tényezők miatt, amely hétfő reggel is folytatódott. Mivel a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulat kedvező, így a forint ereje és a frank esése azt eredményezte, hogy egyhavi forintcsúcs alakult ki az alpesi devizával szemben. A jegyzések 230 alá süllyedtek.

230 alatt a svájci frank 9 órakor

Folytatódik a svájci frank vesszőfutása, az euróval szemben már 1,1840 körül jár a kereskedés, noha pénteken délelőtt még 1,14 körül járt a kurzus. A forint tartja erejét az euróval szemben, így a jegyzések 229,5-ig süllyedtek a bankközi piacon. Utoljára július 27-én volt ilyen (viszonylag) erős a forint.

Folytatódik a frank vesszőfutása, egyhavi csúcson a forint

Összességében pozitívan fogadták a piacok az amerikai jegybankelnök pénteki beszédét, azaz többen azt olvasták ki belõle, hogy szeptemberben a kamatdöntés mellett már bejelenthetik az újabb monetáris élénkítést, noha Ben Bernanke semmilyen konkrétumot nem mondott a témával kapcsolatban.

 Bernanke szavaira szédültek meg a piacok

A részvénypiacok emelkedéssel zártak pénteken, ma hajnalban is ez volt a jellemzõ és az európai határidõs indexek is mérsékelt pluszban kezdhetnek. A dollár határozottan gyengült az újabb amerikai monetáris élénkítéssel kapcsolatos "felkészülés" jegyében, az euróval szembeni kurzus átlépte az 1,45-ös szintet, ma reggel 1,4540 körül jár a kereskedés, ami közel kéthavi eurócsúcsot jelent.

A viszonylag jó hangulatban a forint is erõsödni tudott: az euróval szemben pénteken zárásra 272 körülig, ma reggel innen 271-ig süllyedt a kurzus.

A svájci frank pénteken több ok miatt is jelentõs gyengülést szenvedett el, ez pedig azt eredményezte, hogy a péntek reggel még 240 közelében járó frank/forint jegyzések estére 232-233 közöttig estek, ma reggel pedig folytatódik a frank gyengélkedése, így a kurzus már 230,5 közelében jár, ami egyhavi forintcsúcsot jelent.

A dollár fent említett gyengülése a forinttal szemben is látványos, a jegyzések a péntek délutáni 190 körülrõl estére 187,5-ig, ma reggelre 186,5-ig süllyedtek a bankközi piacon.

Ma délután két fontosabb adatközlés érkezik az Egyesült Államokból: dél háromkor a személyes jövedelmek és kiadások júliusi értékei, majd négy órakor a függõben lévõ lakásértékesítések szintén júliusi eredményei.

Forrás: Portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART