2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Címkék:
Párizs Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt

A szakszervezetek, amelyek sikeresnek értékelték a részvételi arányt, az emberek utcára hívását elsősorban nyomásgyakorlásként használják a tárgyalásokhoz, pozíciójuk erősítésére. A kormány június 20-án kívánja a tervezet részleteit nyilvánosságra hozni, júliusban a törvényhozás elé terjeszteni, amelyről szeptemberben kezdődik a parlamenti vita, s a javaslat várhatóan még az év vége előtt elfogadásra kerül.

Luc Chatel kormányszóvivő szerint az alacsony részvétel a tiltakozónapon azt bizonyítja, hogy a kormány jó módszert választott reformjához.

Legtöbben Párizsban tiltakoztak: a szervezők szerint 90 ezren, a rendőrség szerint 22 ezren. Marseille-ben a szakszervezetek szerint 80 ezren, a rendőrség szerint 12 ezren vonultak fel, Bordeaux-ban 6500 és 40 ezer, Lyonban 8 és 15 ezer között volt a részvétel.

A szakszervezetek közel kétszáz felvonulást szerveztek, és kétezer vállalatnál volt munkabeszüntetés, de a tömegközlekedésben nem voltak jelentős fennakadások: a külföldre közlekedő vonatokat nem érintette a munkabeszüntetés, a többi belföldi vonatnak megközelítőleg 75 százaléka elindult. Az általános iskolai tanároknak 16, a középiskolai tanároknak pedig 30 százaléka nem tartotta meg az óráit.

A nyugdíjkorhatár megemelése ellen az ellenzéki pártok is tiltakoznak, s vezetőik részt vettek a felvonulásokon. A 60 éves korhatár ugyanis a szocialisták egyik nagy szociális és azóta érinthetetlennek tartott vívmányának számít Franciaországban: Francois Mitterrand néhai szocialista elnök egyik első nagy intézkedéseként csökkentette 1982-ben az akkori 65-ről 60 évre.

Sajtóértesülések szerint 62-63 év lehet az új korhatár, amely 2011-től fokozatosan fog emelkedni. Az intézkedéstől a kormány azt reméli, hogy finanszírozni tudja azt a 70 milliárd eurót, amely 2030-ig egyelőre hiányozik a nyugdíjpénztár kasszájából.

Forrás:vg.hu

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2009.
december
30. 11:46

Ilyen rossz a világháború vége óta nem volt Angliában

Ilyen rossz a világháború vége óta nem volt Angliában A II. világháború utáni időszak leggyengébb évtizedét zárja növekedési szempontból a brit gazdaság, a tőzsdei teljesítmény - a befektetések megtérülése alapján - pedig az 1930-as évek nagy depressziója óta a legrosszabb volt az elmúlt tíz évben.
Tovább
2010.
március
11. 17:31

Korózs Lajos az Idősek Akadémiájáról és a nyugdíjakról

Korózs Lajos  az Idősek Akadémiájáról és a nyugdíjakról Az Idősügyi Akadémia zárórendezvényének keretein belül Szegeden járt Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Az Idősügyi Nemzeti Stratégia mellett, a politikus beszélt az öregedő társadalom kihívására adandó válaszokról is.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2010.
január
19. 07:27

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes Székesfehérvár - Eleddig azért telefonált sok, a nyugdíjkorhatárhoz - ezen belül az előrehozott öregségi nyugdíj igénybe vételéhez szükséges korhoz - közeledő olvasónk, hogy megtudakolja: mikor mehet legkorábban nyugdíjba. Most azt kérdezik: Mit jelent a svéd modell?
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
február
24. 19:51

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART