2012.
augusztus
24. 08:31

Egyre kevesebben tartanak ki a magán-nyugdíjpénztáraknál

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépéseket követően a magán-nyugdíjpénztárak taglétszáma a második negyedév végére 75 136 főre csökkent. Az év első felében a szektor egészét tekintve a működési eredmény továbbra is negatív volt - olvasható a PSZÁF tegnap közzétett második negyedéves gyorselemzésében.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának csökkenése folytatódott, az új belépők száma jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egészségpénztárak taglétszáma tovább nőtt, de az első negyedévesnél kisebb mértékben.

A magán-nyugdíjpénztárak tagjainak 2012. március 31-ig volt lehetőségük arra, hogy jelezzék szándékukat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépésre. A visszalépők száma 25 305 fő volt, a visszalépő tagok jogviszonya 2012. május 31-én szűnt meg. Így a pénztártagok száma az első negyedév végi 99 299-ről a félév végére 75 136-ra csökkent. A június végén működő 14 magánnyugdíjpénztárból 6 áll végelszámolás vagy beolvadás alatt.

Az első félévben 5 magánnyugdíjpénztár rendelkezett pozitív működési eredménnyel, a többi veszteséges volt. A szektor összesített működési eredménye az első negyedévhez képest tovább már nem romlott, de az változatlanul negatív.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a második negyedévben 11 424 fővel csökkent (-0,9%). A szolgáltatásban részesültek és a kilépők együttes száma az első félévben 5%-kal maradt el az előző év azonos időszakára jellemzőtől, míg az új belépők száma 45%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak működési célú bevételei a második negyedévben 8,1%-kal elmaradtak a megelőző negyedévhez képest, miközben a működési költségek és ráfordítások szintje változatlan volt. Ezért az önkéntes nyugdíjpénztárak működési vesztesége félévkor növekedést mutatott az első negyedévhez viszonyítva.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befektetési portfólióban kis mértékben nőtt a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok – és ezen belül a magyar állampapírok – aránya, míg a befektetési jegyek részaránya csökkent.

Az egészségpénztárak taglétszámának növekedése folytatódott, de – a korábbi évek tendenciájához hasonlóan – a második negyedévi 21 ezer új belépő elmarad az első negyedévben belépettek kiugróan magas, 52 ezres számától. A tagdíjbevétel a második negyedévben szintén növekedést mutatott mind az előző negyedévhez, mind pedig az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: profitline.hu

Vissza
2012.
március
30. 08:59

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép A legfrissebb adatok szerint eddig a magánnyugdíjpénztár-tagok közel 10 százaléka jelezte, hogy visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a határidő lejárta közeledtével élénkül az érdeklődés az átlépés iránt - írja a pénteki Népszabadság.
Tovább
2012.
augusztus
12. 11:53

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány Nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány nem vezette be az egyéni számlát a nyugdíjrendszerben, hanem, hogy folyamatosan olyan lépéseket hoznak, amelyek aláássák a nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat – mondta Simonovits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Tovább
2012.
március
29. 12:52

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók A magyar biztosítási szektorra lehet és érdemes alapozni - üzente a kormányzatnak a Mabisz alelnöke a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Pandurics Anett szerint egy versenysemleges öngondoskodás-támogatás rövid távon komoly mértékben képes lenne számottevő állampapír felszívásához hozzájárulni, amely a jelen helyzetben makrogazdasági szempontból nagyon fontos lehet.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART