2011.
szeptember
23. 10:36

Egyre nagyobb gondban a nyugdíjalapok

Címkék:
fáradtság A múlt hónapban a részvénypiac zuhanásának és a csökkenő kamatlábaknak köszönhetően a legnagyobb nyugdíjalapok finanszírozottsági szintje romlott, jelenleg mindössze 79 százalékon áll.

Az S&P 1500-as amerikai kompozit index - ami magában foglalja az S&P 400-as, S&P 500-as és az S&P 600-as indexeket - vállalatai által szponzorált nyugdíjalapok átlagos finanszírozottsági szintje a júliusi 83 százalékról 79 százalékra esett ez év augusztus 31-ére – derül ki a Mercer felméréséből. Ez 9 százalékos esés az idei áprilisi csúcshoz képest, amikor is a nyugdíjalapok eszközeinek jövőbeli kötelezettségekhez mért aránya 88 százalékon állt.

„ Az augusztus kemény menet volt” – nyilatkozta Jonathan Barry, a Mercer nyugdíjkockázati- és finanszírozási csoportjának bostoni partnere. „Augusztus 8-án a nyugdíjalapok fedezettségii szintjének drasztikus csökkenését tapasztalhattuk a részvénypiac és a kincstári hozam zuhanásának köszönhetően, hiszen a pénzügyi válság a mélybe küldte a részvényárfolyamokat. Az elkövetkezendő hetekben is rengeteg hullámvölgy és ingadozás várható.”

2010. végén az S&P 1500 kompozit index cégei által finanszírozott nyugdíjalapok átlagban 81 százalékon álltak a Mercer korábbi felmérései szerint.

A Towers Watson 2011-es Global Pension Asset felmérése szerint a nyugdíjpénztárak vagyona tavaly 12 %-kal hízott, a 2008-as 21 %-os csökkenést, majd a 2009-es 17 %-os növekedést követően. 2000 óta a nyugdíjalapok vagyona 66 %-kal nőtt, az akkori 16 ezer milliárd dolláros értékről. Nagy-Britanniában, amely a világ harmadik legnagyobb nyugdíjpiacának számít az Egyesült Államok és Japán után, az alapok vagyona 10 év alatt, 1300 milliárd dollárról, 2300 milliárdra nőtt.

2010 végére a világ hét legnagyobb – USA, Japán, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Hollandia és Svájc – piacán a nyugdíjalapok vagyonának 47 %-a részvényekben, 33 %-a kötvényekben, 1 %-a készpénzben, 19 %-a pedig egyéb eszközökben feküdt.

Az Aon Global Pension Risk 2011-es felmérésének egyik fontos következtetése, hogy a vállalatok hosszabb távú stratégiai célja a nyugdíjalapok kockázatának lehető legkisebb szintre történő csökkentése, illetve teljes megszüntetése. A nyugdíjalapok kétharmadának végső célja, hogy teljesen önállóvá váljon, vagyis ne függjön a szponzoroktól a járulékok kifizetése tekintetében, illetve végső esetben akár biztosítókon keresztül történhessen a jövőbeli járulék kifizetések finanszírozása. A vállalatok épp ezért most elsősorban járadékkal meghatározott (azaz DB, defined benefit) nyugdíjalapjaik kockázatmentesítésével vannak, és lesznek még az elkövetkező években elfoglalva.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2011.
július
17. 09:42

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank A méregerős svájci frank a belföldi kereslet mérséklésén keresztül ugyan tovább fékezi a magyarországi inflációt, ám visszafogja a gazdaság növekedését is. A félelem a további erősödéstől további pszichológiai hatással jár, emiatt a lakosság előre megtakarít, ami szintén a belső kereslettől von el forrást.
Tovább
2011.
július
05. 11:16

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány A magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának köszönhetően az első negyedévben soha nem látott mértékű, 2200 milliárd forint volt a költségvetés többlete. A vagyon nélkül azonban a GDP 6,6 százaléka volt a hiány, ami rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART