2011.
május
18. 17:47

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában

Angel Gurría A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) jelentése szerint az idős emberek gondozásának költségei 2050-re megháromszorozódhatnak. Ezt támasztják alá azok a becslések is, amelyek szerint az OECD-országokban 40 év múlva a 80 év fölöttiek aránya eléri majd a 10 százalékot.

A várható élettartam növekedése és a lakosság elöregedése a modern kor vívmánya: a 80 évesek teljes lakossághoz viszonyított aránya ugyanis 1950-ben még csupán 1 százalék volt, és 2010-ben sem haladta meg a 4 százalékot. Jelenleg az országok átlagosan a GDP 1,5 százalékát költik a hosszú távú ellátásra, ez az arány azonban 2050-re megháromszorozódhat - olvasható a jelentésben.

Az országoknak a korlátozott hatáskörű politikai intézkedések helyett inkább arra kellene koncentrálniuk, hogy jelentősen növeljék a termelékenységet, és nagyobb mértékben támogassák azokat a családokat, akik vállalják, hogy gondját viselik idős hozzátartozóiknak. Ez lehet ugyanis ennek az ellátási formának a legoptimálisabb jövője - mondta Angel Gurría, az OECD főtitkára.

A szakemberek ugyanakkor attól is óva intenek, hogy az idősek túl nagy mértékben és nagy számban a családjukra támaszkodjanak. A másik fontos lépés ugyanis az lenne, hogy javítsanak a beteggondozók munkakörülményein és emeljék a fizetésüket - ők ugyanis azok, akik a családok mellett nagy szerepet játszanak majd az idősek ellátásában - és akikből Európa-szerte egyre kevesebb van.

Forrás: OrientPress

Vissza
2011.
február
14. 06:06

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP Az Európai Parlament kedden vitázik a fenntartható nyugdíjrendszerekről. A képviselők másnap szavaznak egy állásfoglalásról, amely a rendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjasok elégséges ellátására fekteti a hangsúlyt.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
március
29. 09:33

Európa a családokért, a családok Európáért

Európa a családokért, a családok Európáért Uniós elnökként Magyarország lesz a házigazdája március 28. és április 2. között az Európai Népesedési Hétnek. Nemzetközi szakértői, tudományos és civil konferenciák lesznek ezekben a napokban, itt tartják informális találkozójukat az európai családügyi miniszterek, a záró fesztiválra pedig a nagyközönséget is várják a Millenárisra, április 2-án. Beszámoló a nyitó sajtótájékoztatóról.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART