2011.
március
31. 06:07

Egyre rosszabb a másnaposság

Címkék:
másnaposság Sokan érzik úgy, hogy fiatalon még sokkal jobban bírták az ivást. Az alkoholszakértők is egyetértenek abban, hogy ahogy az ember öregszik, úgy veszti el szervezete azt a képességét, hogy megbirkózzon az itallal.

Az alkoholt lebontó enzimek hatékonysága az évek múlásával folyamatosan csökken – magyarázza Jim Schaefner, a téma szakértője, egyben az amerikai Union Főiskola antropológiai professzora. Az említett enzimeket alkohol dehidratátnak (ALDH) és aldehid dehidratátnak (ADH) nevezik. Az előbbi az etanolt változtatja át acetaldehiddé, míg az utóbbi az acetaldehidet ecetsavvá, amely már nem mérgező.

„Úgy gondoljuk, az acetaldehid a legfontosabb mérgező vegyület, amely meghatározza a másnaposság súlyosságát. Tehát minél kevesebb ADH található a szervezetünkben, annál kellemetlenebb lesz a másnap reggel” – mondja Schaefner.

Még egy ok, amiért egy bizonyos koron túl nem érdemes úgy tenni, mintha még mindig a fiatal éveinket taposnánk: az olcsó italok fokozzák a másnaposságot. A rossz minőségű sör, bor és likőrök ugyanis nagymértékben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek az erjesztés és a párolás után maradtak hátra. A drágább italokat általában átszűrik, és legalább háromszor párolják, így kevésbé károsak – mondja a szakértő.

Forrás: HVG

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART