2012.
november
28. 17:59

Egyre rosszabb az idősek megbecsülése?

Címkék:
idős sofőr Egy friss felmérés szerint azokat az embereket tarják öregnek, akik többé nem képesek bevásárolni önmaguk számára, nem tudják ellátni a ház körüli teendőket, és képtelenek vezetni autójukat.

Az Oregon State University kutatója, Michelle Barnhart szerint a kor fontos jelzője, hogy a függetlenségéhez köthető cselekvéseket miképpen tudja az adott személy ellátni. Ezek a cselekvések lehetnek az autóvezetés, a bevásárlás, a főzés és a takarítás. Aki nem képes bevásárlótáskát cipelni, vagy megfelelően irányítani egy személyautót, arra úgy tekintenek, mint aki élete alkonyán jár.

Barnhart hosszú és mélyre ható interjúkat készített nyolcvanas éveikben járó emberekkel, illetve azok gondozóival, és családtagjaikkal, akik maguk is többnyire ötvenes-hatvanas éveiket tapossák. Mint kiderült, a már igencsak korosodó „bébi-bumm” generáció tagjai nem szeretik, ha öregnek tartják őket, saját szüleikre mégis vénemberként tekintenek, és nem engedik nekik, hogy függetlenek legyenek, még akkor sem, ha azok egyébként képesek lennének ellátni feladataikat. Indokként azt hozzák fel, hogy ezek az idős emberek már lelassultak és “kelekótyák”.

Barnhart szerint ez komoly konfliktusokhoz vezethet az önmagukra még nem öregként gondoló szülők és felnőtt korú gyermekeik között. A nyolcvanas-kilencvenes éveikben járóknak túl gyakran kell megküzdeniük az öregséghez kapcsolódó negatív előítéletekkel. “Szinte minden sztereotípia, ami az öregséggel kapcsolatos, negatív, ilyen a hóbortosság, a változásra képtelenség, és a feledékenység”.

A kutató szerint a probléma egy részét az jelenti, hogy a társadalom egyre inkább átnéz az időskorúakon és nem értékeli őket bölcsességükért. “Ha nem változtatunk ezen a hozzáálláson, akkor a fiatalabb generáció ugyanígy fog tekinteni a „bébi-bumm” korosztályra, amint megjelennek az első ráncok vagy kevésébe biztosan állnak a lábukon” - mondta Barnhart.

Forrás: ma.hu/eletmod.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART