2011.
június
04. 09:07

Egyre rosszabbul vezetünk, ahogy öregszünk

Címkék:
idős sofőr Még az egészséges, biztonságos vezetőnek számító idős sofőrök is sokkal hajlamosabbak a veszélyes vezetési hibák elkövetésére, állítja egy új ausztrál tanulmány.

Ausztrál kutatók megállapították, hogy az időskorral együtt gyakrabban előjönnek az autóvezetési hibák, így az idősebbek nagyobb valószínűséggel okoznak közúti baleseteket. A kutatók javaslata szerint az idős sofőröknek kiegészítő kognitív képzésen kellene részt venniük. Ám ezt a javaslatot sokan vitatják, többek között Renee Pekmezaris is, a New York-i Népegészségügyi Kutatóintézet alelnöke, aki szerint nagyon nehéz feladat az agyat újratanítani bizonyos képességekre. Korábbi tanulmányuk bebizonyították, hogy a kognitív újratanulás nem javította az idős vezetők közúti baleseti statisztikáit.

Az új tanulmány során a kutatók 266 olyan 70 és 88 év közötti idős autóvezetőt vizsgáltak, akik hetente legalább egyszer autóba ültek. A közel 20 kilométeres tesztvezetés közben a kutatók a résztvevők vezetői szokásait elemezték, különös figyelmet fordítva a táblafelismerésre, a reakcióidőre, a koncentrációra, a kanyarívekre, a tolatásra, az irányjelzésre, a fékezésre.

Összességében a kutatók megállapították, hogy az idős sofőrök 17 százaléka követett el valamilyen kritikus vezetési hibát, amikor a vezető mellett ülő oktatónak közbe kellett avatkoznia, hogy elkerüljék a balesetet. A 85-89 éves vezetők között négyszer nagyobb volt a kritikus hibák aránya (átlagosan 4 kritikus hiba), mint a 70-74 évesek között (átlagosan kevesebb, mint 1 kritikus hiba). A leggyakrabban elkövetett hiba a holttérben tartózkodó autók érzékelése és ellenőrzésének elmulasztása volt. A nők és férfiak autóvezetői képességei között nem volt számottevő eltérés.

Forrás: life-style

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART