2011.
február
17. 14:43

Egyre több a rablás! Védtelen, idős emberek az áldozatok

Címkék:
rabló Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztálya szerint ennek a tendenciának egyértelműen az az oka, hogy a bűnözők az időseket könnyű pénzszerzési lehetőségnek tekintik. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra. A rendőrség megelőzési céllal a távfelügyeleti rendszerek beépítését ajánlja.

Az időseket elsősorban lopásokkal, betörésekkel, csalásokkal károsítják meg. A rendőrség szerint napjaink legdrasztikusabb bűnözési formái, mikor idős, mozgásukban korlátozott emberekre éjszaka törik rá lakásuk ajtaját, majd súlyosan megverik, vallatják őket, miközben átkutatják a lakást, hogy elvigyék adott esetben egy élet munkájával megszerzett értékeket. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra.

Sokuk házaló bűnöző

Az esetek elemzésekor találtak olyan összefüggéseket a szakemberek, hogy a házaikban megtámadott idősek a bűncselekményt megelőzően valamilyen módon kapcsolatba kerültek a támadók valamelyikével. Jellemző, hogy a bűnözők egy része "utazó bűnözőként", házalás álcája alatt fordult meg a később megtámadott idős embernél. Ilyenkor feltérképezik az idősek helyzetét, később vagy visszatérnek, hogy kirabolják áldozatukat, vagy más bűnözőknek adnak tippet. A támadók másik típusa valamilyen alkalmi munkát elvállalva kerül kapcsolatba áldozatával, vagy esetleg befogadásra, felkarolásra váró idegenként jelentkezik. Ilyenkor egy idő múlva, mikor kitapasztalják a házigazda szokásait, bántalmazással szerzik meg annak értékeit.

Az idős, rossz egészségi állapotú emberek kevésbé tudnak ellenállni a fenyegetésnek, verésnek. Az áldozattá válás esélyét növeli az elszigeteltség, a fokozott hiszékenység, a veszélyek fel nem ismerése. Növeli a kiszolgáltatottságot a vagyonvédelem elhanyagolása, a korszerűtlen ajtók, ablakok, zárak alkalmazása, illetve, ha jelentősebb mennyiségű készpénzt tartanak otthon.

Az éjszaka támadó bűnözők általában arra számítanak, hogy a védtelen áldozatok nem tudnak segítséget hívni. A rendőrség a megelőzésre a távfelügyeleti, úgynevezett vészhelyzeti-segélyhívó rendszerek beépítését ajánlja. 

Forrás: Privátkopó

Vissza
2010.
január
18. 19:47

A kertjét árammal védő férfi mellett demonstráltak Miskolcon

A kertjét árammal védő férfi mellett demonstráltak Miskolcon Szimpátiatüntetést tartott az Összefogás Párt Szoboszlai Barna mellett hétfő este a Borsod megyei bíróság épülete előtt Miskolcon; az idős kesznyéteni férfi kertjét árammal védte a lopások miatt, s ennek következtében egy tolvajt 2008 július elsejére virradóra halálos áramütés ért.
Tovább
2010.
július
31. 10:39

Bűnmegelőzési trükkök 60 felettieknek

Bűnmegelőzési trükkök 60 felettieknek Egyedülálló bűnmegelőzési klub indult időseknek Újbudán, ahol havonta ismert szakemberek tartanak előadásokat, és bemutatkoznak azok a kortárs-segítők is, akik szakemberként - például nyugdíjas rendőrként - segíthetik a tanácsadást.
Tovább
2009.
november
13. 20:25

Elfogták az idősek kirablóit

Elfogták az idősek kirablóit A rendőrség elfogta annak a bűnözői csoportnak a tagjait, amely az elmúlt időszakban idősek sérelmére erőszakos bűncselekményeket követett el. A kilenc gyanúsított közül öten korábbi előzetes letartóztatásuk megszűnése után hajtották végre a rablásokat.
Tovább
2010.
március
12. 09:01

Harci eszköznek is jó a sétabot

Harci eszköznek is jó a sétabot Önvédelmi járóbot tanfolyamot tart időseknek egy brit nyugdíjas. A 61 éves nagypapa, Kevin Garwood háromszoros feketeöves dzsúdós. Maga fejlesztette ki bot-harcművészetét egyebek közt kardvívási, szuronydöfési technikákat tanulmányozva és beleépítve. Tanítványai 50 év feletti mozgásukban korlátozottak. A legidősebb 76 esztendős. Mindegyikük 90 centi hosszú, botra kényszerül járáskor.
Tovább
2010.
december
08. 10:43

Rablóbanda tart rettegésben egy Fejér megyei falut

Rablóbanda tart rettegésben egy Fejér megyei falut Hétfőn egy idős asszonyhoz törtek be, de korábban már más házakat is végigjártak Söréden - írja a Fejér Megyei Hírlap. Az asszonynak korábban már három kutyáját is megmérgezték, ezért nem volt házőrzője. A férfiak elvágták a telefonja kábelét, széttúrták a lakást, összeszedték a talált pénzt, az ékszereket, az idős asszonyt pedig bezárták a fűtetlen fürdőszobába, ahonnan csak reggel tudott kiszabadulni, mikor egy szomszédja meghallotta a segélykiáltásait.
Tovább
2011.
február
15. 11:25

Trükkös lopások: már az önkormányzati megbízott is gyanús?

Trükkös lopások: már az önkormányzati megbízott is gyanús? Egyik esetben kertfelmérőknek, másik esetben pedig a már-már klasszikus álcának minősülő nyugdíjfolyósító intézet munkatársainak adták ki magukat azok a tolvajok, akik az elmúlt napokban garázdálkodtak Baranyában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART