2010.
november
29. 09:29

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról

Le Monde A magyar kormány államosítani akarja a magánnyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját - ezzel a címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című francia napilap.

A mértékadó francia liberális újság szerint "a magyar kormánynak a magán-nyugdíjpénztárak elleni puccsa" súlyosbította a befektetők bizalomvesztését, és az Európai Bizottságot is reagálásra késztette. "Budapest nyugati partnerei most már növekvő nyugtalansággal figyelik azt, ahogy az Orbán Viktor vezette konzervatív jobboldal hat hónapja átformálja a törvényhozást és felszámolja a hatalmi ellensúlyokat" - hangsúlyozza a bécsi keltezésű írás szerzője.

Megemlíti, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben még arról beszélt, hogy azt a járulékrészt, amelyet a munkavállalók a magánnyugdíjpénztáraknak fizetnek, 14 hónapon át az állami kasszába fogják téríteni a költségvetési hiány csökkentésére. November 24-én azonban a lap szerint a kormány "valóságos ultimátumot" intézett a magánnyugdíjpénztári tagokhoz, amikor 2011 január 31-ig szabott időt arra, hogy a megtakarításukkal együtt átlépjenek az állami rendszerbe. Különben elvesztik jogosultságukat az állam által garantált nyugdíjhoz, amelyhez a kötelező járulékot a munkáltatóknak egyébként továbbra is be kell fizetniük - emlékeztetett a Le Monde.

A lap idézi Bába Juliannát, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét, aki elítélte a pénztártagok "megzsarolását" és jelezte, hogy a szervezet az Alkotmánybírósághoz, sőt az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván fordulni. Számításai szerint a magánnyugdíjpénztári megtakarítások 3 ezer milliárd forintos (11 milliárd eurós) vagyont jelentenek, amelyet a kormány államosítani akar. Ez a hazai össztermék (GDP) éves értéke 8 százalékának felel meg. A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező jobboldal viszont november 16-án szűkítette az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogkörét költségvetési, adóügyi és a nyugdíjat érintő kérdésekben - tette hozzá a szerző. Ezek az eljárások a lap szerint sokkolták a pénzügyi piacokat: a forint pénteken 1,4 százalékot romlott, hasonlóan a tőzsdei értékekhez, miközben az államadósság-törlesztési kockázat biztosítási díjszabása (CDS) növekedett, a hitelminősítő intézetek pedig szankcióval fenyegetik a magyar politika kiszámíthatatlan jellegét.

A Le Monde arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktornak a hatalomba való áprilisi visszatérése óta először fejezte ki aggályait az Európai Bizottság, elsősorban "az új rendszer életképességét" illetően. Utalt a lap Amadeu Altafaj Tardionak, a pénzügyi biztos, Olli Rehn szóvivőjének a nyilatkozatára, miszerint "aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetési tervezet sugallni látszik".

Egy Budapestre akkreditált európai diplomata a lapnak elmondta: a kormánynak azt a döntését, hogy a költségvetés látszólagos javítása érdekében ráteszi a kezét a magánnyugdíjpénztári megtakarításokra, annál is inkább szigorúan bírálják Brüsszelben, mert azt megelőzték "a multinacionális cégekre kivetett elkobzó jellegű különadók". Ezeket pedig - mint a lap megjegyzi - előzetes egyeztetés nélkül vetették ki a bankokra, az áruházláncokra és az energiaszektorra. "A módszer durvasága legalább annyira felháborodást váltott ki, mint az, hogy a külföldi vállalatok kerültek célpontba" - hangsúlyozza a lap. Hozzátette, hogy Angela Merkel német kancellár már tudatta nemtetszését Orbán Viktorral, ahogy a Deutsche Telekom is, amely 14 éve ruház be magyarországi leányvállalatába, s a különadó idei üzleti eredményének 42 százalékát viszi el.

A Le Monde szerint "egyre több a riasztó hír" Magyarországról. Példaként említette még a Költségvetési Tanács támogatásának megvonását. A lap ennek okát abban látja, a testület "nagy köztiszteletben álló konzervatív" elnöke, Kopits György a képviselők előtt kockázatosnak ítélte meg a jövő évi büdzsé tervezetét. Másik "riasztó hír" a Le Monde szerint az, hogy a Fidesz ellenőrzése alá vonja a monetáris tanácsot azzal, hogy megváltoztatja a tagok megválasztásának módszerét és így semlegesíti az ellenfelének tekintett jegybankelnök Simor Andrást, aki ellenzi az alapkamat csökkentését.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
november
28. 21:01

Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek

Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek, ez is kiderült a kormány úgynevezett nyugdíjvédő törvénycsomagjából -számolt be vasárnap az RTL Híradó. A nyugdíjvédelmi megbízott, Selmeczi Gabriella is megerősítette: a magánpénztár által elért hozam adóköteles.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
július
08. 11:13

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer Európában. 2012-től csökkenni kezd a munkaképes korú népesség létszáma az Unióban, 2060-ra pedig a mostani négy helyett már csak két aktív korú polgár jut majd egy nyugdíjasra. Ezekkel a drámai megállapításokkal indokolja az Európai Bizottság, hogy július 7-én konzultációt indított „a megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjak biztosításának lehetőségéről”.
Tovább
2010.
november
10. 08:15

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák Heteken belül rendezné a járulékok sorsát a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésének idejére a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kormány szeretné meggyőzni arról az embereket, hogy az államnál nagyobb biztonságban van a pénzük. Úgy vélte: az állami rendszer akkor lehet vonzó, ha a befizetések követhetőek, vagyis szükség van az egyéni számlás rendszerre.
Tovább
2010.
november
18. 09:58

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke Lemondott a magán-nyugdíjpénztári szektor száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Nagy Csaba, aki az OTP-pénztárak vezetője is - értesült a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
október
26. 09:24

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Tovább
2010.
november
11. 10:30

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb Ami Magyarországon van, az csak a volt szocialista országokban megszokott - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magánnyugdíj-pénztárakra kialakított konstrukcióval kapcsolatosan csütörtökön a köztévében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART