2012.
május
29. 10:28

Egyre több cseh költ nyugdíjkiegészítő biztosításra

Prága Csehországban az első negyedév végén 4,62 millió lakosnak volt kiegészítő nyugdíjbiztosítása. 2011. március végéhez képest ez 51 ezer fős emelkedést jelent – közli a cseh pénzügyminisztérium.

A tárca szerint a kiegészítő nyugdíjbiztosítás iránti érdeklődés továbbra is emelkedik. Jelenleg 2 millióval többen vannak a rendszerben, mint tíz éve.

A növekvő nyugdíjbiztosítási számlákkal párhuzamosan emelkedik az alapból kifizetett állami támogatások nagysága is. Ez az összeg az idei első három hónap alatt 1,41 milliárd koronát (1 euró=25,3 korona) tett ki, ami 20 millió koronával több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A nemzetközi gazdasági válság és a cseh gazdasági recesszió következtében ugyanakkor egyre csökken a nyugdíjra félretett összeg nagysága. Míg a tavalyi első negyedévben ez biztosítottként havi 442 koronát tett ki, az idén ez már csak 434 koronát.

Csökken azon munkaadók száma is, amelyek pénzt utalnak át alkalmazottaik kiegészítő nyugdíjbiztosítására.

Jelenleg a maximális havi állami támogatás 150 korona. Ez januártól 230 koronára emelkedik. Ezt a támogatást azok kaphatják meg, akik havonta legalább 1.000 koronát tesznek félre nyugdíjukra.

Csehországban 1994 óta van lehetőség kiegészítő nyugdíjbiztosításra. Eredetileg 44 alap működött, mára kilenc maradt a piacon.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
május
18. 15:06

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap A cseh nyugdíjasok fele alacsonyabb nyugdíjat kap az országos átlagnyugdíjnál, amely az idei első negyedév végén 10.740 koronát (125 ezer forint) tett ki - derült ki a cseh nyugdíjbiztosítási alapkezelő (CSSZ) első negyedéves kimutatásából.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART