2012.
augusztus
31. 07:51

Egyre több cseh nyugdíjas kerül adósságcsapdába

Címkék:
Prága Folyamatosan emelkedik az utóbbi időben a nyugdíjasok aránya az adósok között - közölte a prágai MBA Finance ügynökség országos statisztikai adatokra hivatkozva. A nyugdíjasok jelenleg a cseh adósok 4,5 százalékát teszik ki, de fennáll az a veszély, hogy arányuk a közeljövőben gyorsan megugrik.

"Bár a nyugdíjasok nem tartoznak a tipikus adósok közé, számuk az utóbbi három évben folyamatosan mérsékelten emelkedik" - állítja Kamil Kavka, az ügynökség képviselője. Azon adósok között, akik ellen végrehajtást rendeltek el, a 65 éven felüli nyugdíjasok aránya 1,6 százalék.

Aggasztó, hogy a cseh nyugdíjasok átlagos adóssága 19 400 koronát tesz ki, ami 4200 koronával magasabb az összátlagnál.

Kavka felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években a nyugdíjasok anyagi helyzetének romlásával kell számolni.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a pénzügyminisztérium takarékossági okokból 2012-ben csak 1,6 százalékkal emeli a nyugdíjakat, ami jóval alatta marad a várható inflációnak. Ez jelenleg éves szinten 3,5 százalékos.

A nyugdíjasokat kedvezőtlenül érinti, hogy az utóbbi időben folyamatosan emelkednek a létfenntartási költségek, a lakásra fordított kiadások, és meglódultak az élelmiszerárak is. Hasonlóan hátrányos a nyugdíjasok számára, hogy megdrágultak a gyógyszerek, sok gyógyszernél emelkedik az önköltségi részesedés.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART