2013.
szeptember
10. 19:02

Egyre több idős kínai vet véget önkezével az életének

Címkék:
Kína Az öngyilkosság az öt vezető halálozási ok egyike Kínában, előfordulása egyre magasabb az időskorúak körében - jelentették be kínai kutatók az öngyilkosság megelőzésének világnapján, kedden.

Az öngyilkosság egykor tabutéma volt, ma azonban az egyik nyilvánosan is tárgyalt legjelentősebb probléma a világ legnépesebb országában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-es adatai szerint a világon elkövetett öngyilkosságok 26 százalékát a távol-keleti országban jegyzik fel.

Hszia Hszüe-luan, a Peking Egyetem szociológia professzora a Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozva az okokról szólva elmondta, hogy az óriási társadalmi változások okozta zavar és elidegenedés az egyik tényező. Magyarázatként hozzáfűzte, a modern társadalomban növekszik az emberekre nehezedő nyomás, és a nehézségek megoldhatatlannak tűnő helyzeteket teremtenek.

Egy másik szakértő, Hsziao Suj-jüan aggasztónak nevezte, hogy az időskorúak körében megugrott az öngyilkosságot elkövetőek száma; arányuk háromszorosa más korcsoportokhoz viszonyítva. A pekingi öngyilkosságokat kutató és megelőző központ adatai szerint 65 év felett feltűnően megnőtt azok száma, akik önkezükkel akarnak véget vetni életüknek. A vidéken élő idősek körében elkövetett öngyilkosságokat tekintve Kína négy-ötszörösen meghaladja a világátlagot.

Más kapcsolódó kutatások megállapították, hogy a városi öregek körülbelül a 18 százaléka érzi magányosnak magát, míg vidéken ez az arány eléri a 31 százalékot. Egy 2007-ben végzett felmérés résztvevői közül a városi időskorúak 2,6 százaléka mondta azt, hogy már eszébe jutott, hogy eldobja az életét, míg a vidékieknek 4,9 százalékának fordult meg ugyanez a fejében.

Az "őszülő", öregedő kínai társadalomnak szembe kell néznie e súlyos problémával - jegyzik meg a szakértők, hiszen egyre több idős ember marad magára.

Ami az országos trendeket illeti, a statisztikák szerint Kínában visszaesés tapasztalható, szemben a világon tapasztalható növekedéssel. E mögött a fiatalok számára megnyíló új lehetőségek lehetnek, továbbá a megelőzést szolgáló erőfeszítések - vélik a szakemberek. Míg például korábban a vidéken élő nők körében jellemzően magas volt az öngyilkosok száma, addig a fokozott belső migráció révén ebben jelentő változás mutatható ki.

Életszínvonaluk, életkörülményeik javulásával, látókörük kiszélesedésével, a tágabb világ megismerésével azok, akik korábban elkeseredésükben, felindulásukban például gyomirtóhoz nyúltak, ma már mind kevesebben teszik ezt.

Hszia professzor ezzel együtt felvetette, Kínában szélesebb körben kellene terjeszteni a lelki egészség karbantartásának módjait, ki kellene terjeszteni a pszichológiai kezeléseket, fel kell venni a harcot a sikertelen öngyilkosságot elkövetők hátrányos megkülönböztetésével és több a mentális válságkezelésben jártas szervezetre is szükség lenne. Összességében - tette hozzá - jó volna egy országos hálózat, amelyben képzett csoportok önkéntesekkel, rendőrökkel, szociális munkásokkal együtt küzdenének meg a problémával.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART