2012.
november
21. 15:48

Egyre több idős német dogozik a nyugdíj mellett

Címkék:
Brandenburgi kapu Egyre több 70 éven felüli német nyugdíjas vállal munkát, számuk meghaladja a 400 ezret, a nyugdíjasok érdekképviselete szerint a növekedés oka az időskori elszegényedés.

Keddi német sajtójelentések szerint az országos munkaügyi ügynökség (BA) adatai alapján az úgynevezett minijob konstrukcióban - legfeljebb havi 400 eurós fizetéssel járó részmunkaidős állásban - dolgozó 70 éven felüli nyugdíjasok száma 389 ezer, a teljes munkaidőben foglalkoztatott 70 éven felüliek száma pedig 56 ezer volt a legutóbbi, idén március végén készült kimutatás szerint. A 2009 tavaszi helyzethez képest a teljes állásban foglalkoztatottak száma 35 százalékkal, a részmunkaidőben dolgozók száma pedig 22 százalékkal nőtt.

A nyugdíjasok, tartós ellátásra szorulók és fogyatékkal élők országos érdekképviselete (SoVD) szerint a munkaerőpiacra visszatérő idősek többségét "egyáltalán nem az önmegvalósítás vágya hajtja", hanem a szükség kényszeríti munkavállalásra. A nyugdíjból egyre nehezebb kijönni, mert a szükséges korrekciókat már lassan egy évtizede nem hajtják végre, a nyugdíjak vásárlóértéke így 2004 óta 10 százalékkal csökkent - mondta Adolf Bauer, a szervezet vezetője.

Az időskori elszegényedés problémája a politikát is foglalkoztatja. A jelenlegi szabályozás szerint a nyugdíjszínvonalat a nettó átlagkeresetek 51 százalékáról 43 százalékra csökkentik 2030-ig. A munkaügyi minisztérium számításai szerint így még azok is a jelenlegi létminimumnak megfelelő, 688 eurós állami nyugdíjat kapnak majd, akik átlagon felüli, 2500 eurós bruttó fizetést kapnak és 35 évet dolgoznak.

Ugyanakkor a német munkavállalók túlnyomó többsége a vállalati és egyéb magán nyugdíjbiztosítások révén több forrásból számíthat nyugdíjra. Mindenesetre a koalíciós pártok november elején úgy határoztak, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező kisnyugdíjasok járandóságát kiegészítik, ennek pontos mértékéről azonban még nem döntöttek.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
14. 11:48

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása érdekében az Európai Bizottság a nyugdíjkorhatár emelését követeli az uniós tagállamoktól. A rostocki Max Planck Intézet még a Bizottságénál is drasztikusabb lépésekre ösztönöz.
Tovább
2012.
november
13. 16:18

Német nyelvű idősotthon nyílt a Balatonnál

Német nyelvű idősotthon nyílt a Balatonnál Egy Balaton-parti településen nyílt meg Kelet-Európa első német nyelvű idősotthona - írta kedden a Bild című német lap, amely riportsorozatot indított az idős németek Kelet-Európát célzó vándormozgalmáról.
Tovább
2012.
november
14. 08:27

Német nyugdíjasok árasztják el az olcsó szlovák otthonokat

Német nyugdíjasok árasztják el az olcsó szlovák otthonokat Egyre több német nyugdíjas költözik át a szlovákiai otthonokba, spórolási célokból. Az elmúlt öt évben megkétszereződött azon németek száma, akik az alacsonyabb árak miatt külföldön élik le utolsó éveiket. A probléma az egész régiót érinti.
Tovább
2012.
május
09. 10:23

Németország rohamosan öregszik

Németország rohamosan öregszik Németországban 2025-re 70 százalékkal nő a 80 évesnél idősebb emberek száma, és arányuk a lakosságon belül el fogja érni a 8 százalékot. 2025-ben a németek fele idősebb lesz 47 évesnél, a keleti tartományokban 53 évesnél, miközben a németek száma a két évvel ezelőtti 82,3 millióról alig több mint 80 millióra apad.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2012.
április
05. 11:22

Németországban idős munkavállalóknak is van hely

Németországban idős munkavállalóknak is van hely Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART