2011.
június
09. 14:59

Egyre többen hagyják ott az önkéntes nyugdíjpénztárakat

malacpersely A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával nagyobb figyelem fordult az öngondoskodás felé, aminek fontos eszközei többek között az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak. Az idei első negyedévben azonban tovább csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, miközben a hazai megtakarítók körében az egészségpénztárak egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek.

A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításával egyre nagyobb figyelem fordul az öngondoskodás felé, aminek egyik elterjed eszköze az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítás. Az idei első negyedévben azonban láthatóan nem csoportosították át gyorsan megtakarításaikat az állami rendszerbe visszalépő megtakarítók ilyen hosszú távú eszközökbe, így az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűségének növekedésére még várni kell.

A PSZÁF legfrissebb adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma az idei első negyedévben közel 4 ezer fővel, 1294 ezerre csökkent, ezzel nem tört meg az a 2008 negyedik negyedéve tartó folyamatos létszámcsökkenés a pénztáraknál. A negyedéves létszámcsökkenés azóta azonban ebben a negyedévben volt a legalacsonyabb. Hiába lépett be több éve nem látott mennyiségű (közel 21 ezer) új tag az önkéntes pénztárakba, a kilépők száma is több éves rekordot mutatott (több mint 13 ezerrel).

Nem csak az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent, de a befizetések is elmaradtak a 2010 első negyedéves befizetésétől. 2011 első negyedévében 16,62 milliárd forintot fizettek be a tagok, ami 808 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Mivel azonban a pénztárak 2 százalék fölötti hozamot értek el a negyedév során, ami 20,2 milliárd forintos nyereséget jelentett, a pénztárak kezelt vagyona közel 4,4 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez képest.

Sokkal rózsásabb képet mutatnak az egészségpénztárak, ahol a tagok száma 4203-al nőtt az előző negyedévhez képest, és több mint 30 ezerrel az elmúlt egy évben. Ezzel nem tört meg a folyamatos növekedési trend, ami az egészségpénztárak taglétszámát évek óta jellemzi. A nagyobb taglétszám több befizetést is eredményezett, 10,5 milliárd forinttal, közel fél milliárd forinttal meghaladva a 2010 első negyedév befizetéseit.

Forrás: Portfólió

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

Nyugdíj: aki úgy gondolja,  hogy van megtakarítása, annak sincs elég Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART