2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Címkék:
malacnyugdíj Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint az idei harmadik negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a taglétszám apadása. Erre a válság előtt sohasem volt példa. Egy év alatt majdnem hetvenezren mondtak búcsút ennek az öngondoskodási formának.

Hanák Márta, az Aranykor pénztárak értékesítési és marketingvezetője elmondta: elsősorban azok vették ki a pénzüket, akik a tízéves megtakarítási periódus végére értek. A kasszánál mindenkit megkérdeztek, hogy miért számolja fel befektetéseit. A válaszokból kiderült, hogy nem a válság (a hozamok akkor tapasztalt brutális csökkenése) miatti félelem, hanem inkább a szükség - például a munkahely elvesztése, a hitelterhek elviselhetetlensége - kényszerítette ki ezeket a lépéseket.

Hanák szerint ebből is jól látszik a takarékoskodás fontossága, hiszen a távozóknak legalább rendelkezésükre állt mobilizálható tartalék. A kasszák tagdíjbevétele azonban mintha már kezdené kiheverni az eseményeket. Úgy tűnik, hogy a bajba kerültek lemorzsolódtak, a többieknél viszont a válság enyhülésével a munkáltatók által befizetett összegek, de az egyéni befizetések is emelkedni kezdtek. A harmadik negyedévben az első negyedévit már húsz százalékkal haladták meg - olvasható a Napi Gazdaságban.


Forrás: HR Portal

Vissza
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2009.
október
07. 10:38

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak A költségvetés elkészítésekor odafigyeltek arra, hogy, hogy az idősek számának növekedése ellenére is szavatolni tudják a mintegy hárommillió érintett biztonságos nyugellátását – állítja a szaktárca államtitkára.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART