2013.
január
23. 00:18

Együttműködést kér nyugdíjügyben a kormány

Címkék:
Szócska Miklós, Beneda Attila Az egészségügyi államtitkárság együttműködést, partneri viszony kér az ágazat szakmai és érdekvédelmi szervezeteitől a kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározat végrehajtásának folyamatában - mondta Beneda Attila, az államtitkárság kabinetfőnöke kedden, a kormány honlapján közzétett videoüzenetében.

Beneda Attila azt mondta: az egészségügyi érdekvédelmi és szakmai szervezetek hétfőn megkapták azt az államtitkári levelet, amelyben tájékoztatják őket a kormányhatározat végrehajtása érdekében szükséges teendőikről.

A kabinetfőnök ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszerben minden egyes munkavállalóra szükség van, ezért "kérjék az egyéni mentességet a munkavállalók, a munkáltatók pedig ösztönözzék őket erre". Ha pedig a kórházaknak, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezeteknek bármilyen kérdésük lenne, az államtitkárság a jövőben is mindenkinek a rendelkezésére áll, hogy segítsen a kormányhatározat végrehajtásával kapcsolatban.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt csütörtökön kórházvezetőkkel folytatott budapesti tárgyalása után azt mondta: az idén összesen mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell majd eldöntenie, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja az állását vagy nyugdíjba vonul.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kabinet nyugdíjas korú közalkalmazottakat érintő döntése már jelenleg is 3036 egészségügyi dolgozót, köztük 1140 orvost és több mint 880 szakdolgozót érint. Azt mondta, a nyugdíjkorhatár utáni továbbfoglalkoztatásról minden esetben egyedi kérelmek alapján döntenek, ezeket azonban a kormány az intézményekkel együttműködve "szervezett formában" kezeli.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányhatározat alól - ahogy a felsőoktatásnak - az egészségügyi ágazatnak is mentességet kell kapnia. Az eddig történtek a kamarát megerősítették abban, hogy a cél elérése érdekében fokozniuk kell aktivitásukat.

Közölte, a kamara múlt csütörtök este szavazást indított a honlapján, hogy felmérje, az orvoskar miként vélekedik a kényszernyugdíjazásról és annak várható következményeiről. A megkérdezettek 77 százaléka azt felelte, nincs teljesen tisztában azzal, hogy a kormányhatározat végrehajtása milyen munka-, nyugdíj-, illetve adóügyi következményeket jelent számukra. A megkérdezettek jelentős többsége, 86 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a gyógyítás helyzetét rontani fogja a kormányhatározat végrehajtása - tette hozzá a MOK elnöke.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
17. 19:40

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás Összesen mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni idén, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, kórházvezetőkkel folytatott budapesti tárgyalását követően.
Tovább
2013.
január
21. 16:36

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás Az ombudsman szerint az egészségügyi alapellátó tevékenység finanszírozása évek óta nem a valós ráfordítások és szükséges összegek figyelembevételével történik, és ez Szabó Máté szerint ellentétes a jogbiztonság elvével.
Tovább
2013.
január
15. 14:42

Önkormányzati egészségügyi intézményeket nem érint a kötelező nyugdíjazás

Önkormányzati egészségügyi intézményeket nem érint a kötelező nyugdíjazás Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere. Az egészségügyért felelős államtitkárság erről szóló közleménye kedden jelent meg a kormány honlapján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART