2011.
november
28. 17:57

Egzisztenciális veszélybe sodorja a rokkantakat a kormány

Hegedűs Lajos MEOSZ elnök Több százezer egészségkárosodott ember elszegényedését okozhatja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló kormányzati törvényjavaslat a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint. Hegedűs Lajos erről az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén beszélt, ahol ismertette a szervezet módosító javaslatait.

Hegedűs Lajos a bizottsági ülés után az MTI-nek azt mondta, hogy a tervezet egy radikális elszegényedési folyamatot indít el, nem támogatja a valódi rehabilitációt, ám ellátatlan helyzeteket fog eredményezni a megváltozott munkaképességű emberek számára.

A MEOSZ elnöke egyetért azzal, hogy a megváltozott munkaképességűek közül többnek kellene részt vennie a munkaerőpiacon, ám véleménye szerint ez a törvényjavaslat jelenlegi formájában nem ezt a célt szolgálja.
Hegedűs Lajos azt javasolja a kormánynak, hogy csak a 90 napot meghaladó keresőtevékenység esetén vonják meg az ellátást, ám csak akkor, ha a rehabilitációs ellátás és a keresőtevékenységből származó jövedelem együttes összege meghaladja a mindenkori minimálbért. Egy másik javaslat szerint a rehabilitációs ellátás felső összeghatárát emelnék fel legalább a közfoglalkoztatási bér szintjére, azaz 46 ezerről 57 ezer forintra.

A tervezett rokkantsági ellátás összege is nagyon alacsony lenne: 27 ezer 600 és 138 ezer forint között mozogna, a rokkantsági nyugdíj átlagos összege a jelenlegi 70 ezerről 41 ezer forintra csökkenne. A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy törölje el a jövedelemkorlátot, vagy a minimálbér 150 százalékáról emelje 230 százalékra.
A MEOSZ elnöke hozzátette: a bizottsági ülésen csak politikai vita zajlott, így érdemben nem foglalkoztak a javaslataikkal. A bizottsági ülésen részt vett Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos, aki a MEOSZ-elnök közlése szerint visszautasította javaslataikat.

A megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló előterjesztés általános vitája szerdán kezdődik a parlamentben.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
november
27. 10:33

A költségvetés és a nyugdíjkérdés lesz a középpontban

A költségvetés és a nyugdíjkérdés lesz a középpontban Az Országgyűlés három héten belül második ötnapos ülését tartja, a képviselőknek hétfőn és kedden is szavazniuk kell az elfogadásra váró törvényjavaslatokról. A hét első napján döntés születhet például a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, az igazságszolgáltatási reformról, kedden pedig a jövő évi költségvetés főszámait határozhatja meg a Ház.
Tovább
2011.
november
22. 07:22

Búcsú a szolgálati nyugdíjtól - Mi lesz helyette?

Búcsú a szolgálati nyugdíjtól - Mi lesz helyette? A korhatár előtti öregségi nyugdíjtípusok, közöttük a fegyveresek szolgálati nyugdíja is megszűnne 2012. január 1-jétől, a már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, illetve a fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövő évtől ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték. Mi változhat még?
Tovább
2011.
november
26. 10:06

Megjött Orbán levele: ezt ígéri a nyugdíjasoknak

Megjött Orbán levele: ezt ígéri a nyugdíjasoknak A gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - ígéri a nyugdíjasoknak írt levelében Orbán Viktor. Az újabb propaganda levél 200 millió forintot vitt el a nyugdíjkasszából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART