2012.
február
05. 12:59

Éhségmenet indul Borsodból Budapestre

Címkék:
kohászat Hétfőn reggel kilenc órakor indulnak Miskolcról Budapestre azok a tüntetők, akik éhségmenetükkel akarják felhívni a kormány figyelmét a borsodi térség tarthatatlan helyzetére. Az akciót egy diósgyőri munkanélküli olvasztár, Tóth Imre Miklós indította el, polgármesterek is csatlakoztak hozzá.

A kilátástalanság miatt indulnak gyalog Budapestre Borsodból tiltakozók. Amikor három héttel ezelőtt Tóth Imre Miklós egyik barátja - aki korábban lakáshitelt vett fel, majd munkanélküli lett és így mindenét elveszítette – öngyilkos lett, a munkanélküli olvasztár elhatározta, hogy a térség egyre reménytelenebb helyzetét tudatni kell az országgyűlési képviselőkkel és a kormány tagjaival is.

A „Munkát, kenyeret” jelszó alatt induló gyalogos tiltakozómenet szerinte csak első lépése a figyelemfelhívásnak, mert a „félelemben tartott emberek sok mindenre képesek”. Az ötletgazda szerint ők így értékelik majd Orbán Viktor elmúlt egy évét, akitől a választási kampányban Miskolcon tett ígéreteit, a munkahelyeket, a szociális biztonságot akarják számon kérni. Terveik szerint a tavaszi ülésszak első napjára érnek a Parlament elé, hogy találkozhassanak azokkal a képviselőikkel, akiknek többségét a választások óta csak televízióban látták.

Az edelényi Komjáthi Imre a Facebookon szervez rá az eseményre. Kérdésünkre elmondta, hogy a beköszöntött kemény téli hideg ellenére 15-20 fő biztosan végiggyalogolja a teljes távot, míg a többi csatlakozó egy-egy szakaszt teljesít majd. Abban bíznak, máshol is átérzik a borsodiak elkeseredését és az országház előtt nagy tömeg hallatja majd a hangját a kormány intézkedéseivel szemben.

Komjáthi Imre szerint az új Munka törvénykönyvével a dolgozók kiszolgáltatottsága a „száz évvel ezelőtti szintre süllyedt”, remény sincs az elhelyezkedésre. Borsodban a bányászfalvak tönkrementek, a családoknak már tüzelőre sem futja. „Ha nem lesz változás, beledöglünk” - fogalmazott a vegyipari dolgozó.

Polgármesterek is csatlakoztak

Az egyhetes túrán részt vesz Alsógagy és Ricse szocialista, illetve Beret és Szikszó független településvezetője, két-két munkavállaló és munkanélküli, valamint egy védőnő.
A polgármesterek megjegyzik, a kormánypárti képviselőket a választások óta nem látták, ezért abban bíznak, hogy a parlamentnél találkozhatnak velük és a véleményüket is meghallgatják.

A kezdeményezés elindítói levelükben másokat is csatlakozásra buzdítanak a 3-as főút vonalára tervezett gyalogtúrájukhoz, ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy a szélsőségeseket, így például a Jobbik tagjait nem látják szívesen.
Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a szocialista párt örömmel vette az akció szervezőinek megkeresését és minden segítséget megad a résztvevőknek.

Forrás: hvg.hu/MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART