2011.
augusztus
13. 15:05

Elásott emberek: először beszélnek a rendőrök

Címkék:
Csizner Zoltán Összesen hat embert vettek őrizete a csepeli gyilkosságokkal kapcsolatban, a négy áldozat pedig hajléktalan volt - közölte szombati sajtótájékoztatóján a rendőrség. A gyilkosságokkal összefüggésbe hozott férfi macedónnak vallja magát, a rendőrség szerint azonban a személyazonosságot nem tudta hitelesen igazolni, a hatóságok ezért nemzetközi segítséget kértek.

Macedónnak vallja magát az a férfi, akit a rendőrség őrizetbe vett a csepeli gyilkosságok miatt, a férfi a személyazonosságot azonban nem tudta hitelesen igazolni, ezért a rendőrség nemzetközi segítséggel nyomoz az ügyben - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Csizner Zoltán, az Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) vezetője.

Czizner azt mondta: az üggyel kapcsolatban hat embert vettek őrizetbe, a csoport tagjai közül pedig néhányan bolti lopások miatt már tavasszal a rendőrség látókörébe kerültek. Az NNI vezetője megerősítette, hogy négy holtestre bukkantak a rendőrök, valamennyien hajléktalanok voltak. A sajtótájékoztatón a jelen lévő újságírók kérdéseket nem tehettek fel.

Négy holttest

A rendőrség csütörtök este erősítette meg, hogy holttesteket találtak Csepelen, ezért életellenes bűncselekmény miatt indítottak nyomozást. Pénteken megerősítetették azt is, hogy négy holttestről van szó, az áldozatokat pedig élve temették el. Ezen kívül azonban semmilyen információt nem adtak a gyilkosságokról.

A híradások szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy a gyilkosságokat egy uzsorás követte el, aki figyelmeztetésnek szánhatta az élve eltemetést. A holttestek félig-háromnegyedig volt beásva a földbe, és az áldozatok az elsődleges szakvélemény szerint egy-négy hete halhattak meg. A Hír Tv helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a holttestekhez a nyomozók markológépek segítségével jutottak el, és több méteres gödröt ástak ki.

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója állítása szerint telefonon beszélt azzal az erdélyi származású fiatalemberrel, akinek sikerült kiásnia magát, miután mellkasig beásták a földbe. A fiatalember azt állítja, a múlt héten, kiszabadulása után értesítette a rendőrséget, akik 24 órán belül elfogták az elkövetőket. A férfi szerint a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követte el, akinek egy az erdőben élő magyar házaspár segített a gyilkosságokban.

Állítólag macedón

A férfiről az első híradások azt közölték, hogy egy szerb uzsoráról van szó. Szerbia budapesti nagykövetsége pénteken kora délután közleményt adott ki arról, hogy az elfogott férfi nem szerb állampolgár és nem is szerb nemzetiségű, hanem információk szerint macedón. A macedón külügyminisztérium péntekek este pedig azt közölte, hogy nem kaptak értesítést arról, hogy a csepeli gyilkosságok feltételezett elkövetője macedón állampolgár lenne.

A Népszabadság rendőrségi forrásokra hivatkozva szombaton azt írta a gyanúsítottról, hogy különleges katonai kiképzésben részesült, és a hírhedt szerb parancsnok, Arkan szabadcsapatában harcolt a délszláv háborúkban. A lap szerint állítólag utolsó áldozata előtt azzal kérkedett, hogy ugyanezzel a módszerrel kínozták a háborúban elfogott ellenséget.

A Bors a gyanúítottról szombaton azt írta, hogy macedón útlevéllel rendelkező vajdasági magyar, aki háborús bűnök miatt keresnek a szerb hatóságok. A Bors Belgrádból származó információkra hivatkozva azt szintén írta, hogy önkéntesként a férfi Arkan szabadcsapatában harcolt. A lap szerint a férfi három éve szökött Belgrádból Budapestre.

Forrás. origo.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART