2013.
február
19. 17:31

Elbukta a nyugdíjvagyon egy részét az állam

Tőzsde Körülbelül 280 milliárd forinttal csökkent a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona a decemberi adatok alapján, a pénztártagoktól átvett vagyon ennyivel csökkent az átértékelődések miatt - számolta ki a Portfolio.hu. Az elemzés rámutat: az állam a lehető legrosszabbkor vette át a vagyont, a régiós tőzsdék a csúcsukon voltak, ráadásul fokozatosan el kellett adni az eszközöket, így nem volt lehetőség kiülni a rosszabb időszakokat.

A nyugdíjrendszerünk 2010 végi drasztikus átalakítása után az állam azért állította fel a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alapot, hogy az a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyont a visszalépések után kezelje. A 2011. május végi állapot szerint az alaphoz 2945 milliárd forint került, amelynek jelentős részét a tervek szerint adósságcsökkentésre fordították volna - írja a Portfolio.hu.

A portál számításai szerint 2012 decemberére ez körülbelül 430 milliárd forintra csökkent, az állományváltozás ezen időszak alatt 2515 milliárd forint volt, ebből az Államadósság Kezelő Központ szerint 1773 milliárd forint ment adósságcsökkentésre, míg 460 milliárd forint nyugdíjak kifizetésére és a központi költségvetés megtámogatására. Utóbbi összegek 2233 milliárd forintot jelentenek, vagyis a maradék csökkentést (283 milliárd forintot) a vagyonban az átértékelődésnek kellett fedeznie.

A nyugdíjpénztári vagyon átvétele a tőzsdei árfolyamok szempontjából a legrosszabbkor történt: a régiós tőzsdeindexek éppen a csúcsukon voltak. A BUX például tavaly év végéig 22 százalékot esett, a régiós CETOP index euróban körülbelül 20 százalékot. Ehhez képest az állam 12 százalékos vesztesége, amelyet a nyomott áron eladott részvények miatt szenvedett el, még viszonylag szerény volt, a forint gyengülése ugyanis kapóra jött, mutat rá a Portfolio.hu. Az árfolyamhatás tehát valamelyest mérsékelte a veszteséget.

Forrás: portfolio.hu/origo.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART