2011.
szeptember
03. 20:06

Elég a cigány bűnözőkből! - Mozgalmat indít a roma vezető

Címkék:
Illés Tibor A gyöngyöspatai eseménysort követően szánta el magát a jászteleki Illés Tibor a cselekvésre, mert úgy véli, a cigányoknak is szembe kell nézni saját hibáikkal, mert enélkül még nagyobb baj történhet hazánkban.

— Hangsúlyozottan magánemberként, civilként szeretnék országos mozgalmat indítani — mondta Illés Tibor, a Lungo Drom helyi elnöke. — Lényege, hogy mi romák, magunk között nézzünk szembe a hibáinkkal. Jelentsük ki, hogy elég volt azokból, akik lehúznak bennünket, akár viselkedésükkel, akár életvitelükkel. Szeretném elérni, hogy a romák nyilatkozzanak arról, hogy elhatárolódnak a bűnözőktől. Szeretném, ha ehhez a mozgalomhoz közismert roma származású zenészek, színészek, politikusok, közéleti személyiségek is csatlakoznának.

— Mindenképp el kell indulnia egy öntisztulásnak — tette hozzá Illés Tibor —, egy elhatárolódásnak, mert ha erre nem vagyunk képesek, komoly problémák következhetnek. Egyszerűen nem szabad kibúvókat keresni. Meggyőződésem, hogy a cigányságon belül mi vagyunk többen, akik becsülettel szeretnének egymás mellett élni, és elutasítjuk a bűnözők életvitelét.

— Sokan érvelnek úgy, hogy a mélyszegénység bizonyos helyzeteiben megengedhetők az apróbb bűncselekmények.

— Meg kell kérdezni attól, akitől az utolsó tyúkját is elvitték. Vajon szerinte a bűnözés magyarázható, igazolható a nehéz szociális helyzettel? A szegénység nem hatalmaz fel senkit a lopásra! De a legfőbb probléma mégis az, amikor hatalmas fukszokkal ékesítve, drága autókkal megérkezik valaki, és az ember tudja, hogy nincs mögötte munka. Ráadásul ezek az emberek példaképei a fiatal generációnak. Szerintem ez a legnagyobb baj, hiszen a roma társadalom egészének megítélését lerontja. A vége az lesz, amit Gyöngyöspatán láttunk. Nem akarok több „Gyöngyöspatát” és nem szeretnék megint egy olyan temetésre menni, mint Tatárszetgyörgyön, amikor is vélhetően csak azért gyilkoltak meg valakit, mert cigány.

— Létezik cigánybűnözés?

— Nem értem a „cigánybűnözés” szót. Cigány elkövetőkre jellemző bűncselekmények viszont vannak. Ha ezt tagadnánk, akkor hazudnánk. Be kell vallani, hogy léteznek olyanok, akik a bűnözésből akarnak élni. Viszont abból is elég volt már, hogy a cigányság egészét a bűnözéssel azonosítják. Ezért kell végbemennie az öntisztulásnak.

— Mi változhat egy ilyen mozgalomtól?

— A mozgalom célja, hogy elhatárolódjanak a bűnözéstől azok a romák, akik ezt fontosnak érzik. Szeretném elérni, hogy a többségi társadalom felé egyértelmű jelzést küldjünk. Ha több százezer ember aláírásával hitelesítené, hogy elutasítja a bűnöző életmódot. Sokszor hangoztattuk már, hogy nem a cigányság a bűnöző, hanem egyes személyek, ez most már kevés. Most már egy országos összefogásra, mozgalomra van szükség ahhoz, hogy a cigányság és a többségi társadalom is lássa: a normálisan élni akarók vannak többen.

Elég az általánosításból, de elég azokból a bűnözőkből is, akik magatartásukkal lehúzzák az egész cigányságot. Az összefogás tudata olyan erő, amely megváltoztathatja az emberek életét. Egy olyan közösségbe tartozónak érezhetik magukat, amely elítéli a bűnt. Ettől fogva pedig a közösség minden tagjának felelőssége van a másikkal szemben. Azt gondolom, hogy a cigányokban is megvan a felelősségérzet, tudjuk, hová vezethet a társadalom egyes csoportjai között kialakult feszültség. Szerintem az nagy dolog, hogy nem csak látjuk a problémát, de merünk is szembenézni azzal.

Fogalmazzák a nyilatkozatot

Ez idő szerint már fogalmazzák azt a nyilatkozatot, amelyet később az Országos Választási Bizottság felé továbbítanak hitelesítésre. Már a dokumentum szerkesztése is jogvégzett szakemberek bevonásával zajlik. Ezt követően a cigányság körében várhatóan még az ősz folyamán szeretnék megkezdeni az aláírásgyűjtést.

Forrás: szoljon.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART