2011.
augusztus
28. 16:45

Elérhető távolságban a betegség nélküli öregkor?

Címkék:
pécsi egyetem Jelentősen javulhat az idős emberek életminősége, amennyiben eredményre vezetnek az emberi immunrendszer öregedését új megvilágításba helyező, ígéretes kutatások a Pécsi Tudományegyetem orvoskarán. A pécsi kutatásokról Európa vezető tudományos ismeretterjesztő folyóirata számolt be.

Az emberi immunrendszer öregedése az okozója az időskori betegségek jelentős részének: mint köztudott, az idős emberek sokkal könnyebben kapnak el vírusos fertőzéseket, és lényegesen könnyebben fejlődhetnek ki szervezetükben bizonyos autoimmun betegségek. Mindezért részben az immunrendszer központi szervének, a csecsemőmirigynek (tímusznak) öregedése felelős, amely az idő előrehaladtával egyre kevésbé képes a szervezet védelmében kulcsszerepet játszó T-limfociták (egy fehérvérsejt alcsoport) termelésére.

A fejlődése csúcsát kamaszkorban elérő, majd később fokozatosan visszafejlődő, elzsírosodó csecsemőmirigy kapcsán most a PTE ÁOK egyetemi adjunktusának, Kvell Krisztiánnak a kutatásai hozhatnak új, a későbbiek során a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket. A kutatás eredményeiről és a benne rejlő potenciálról a Projects Magazine, Európa rangos tudományos-technológiai folyóirata közölt összeállítást.

Az orvosi diplomáját 2001-ben Pécsett megszerző, majd PhD tanulmányait többek között Svájcban végző fiatal kutató 2006-ban kezdett dolgozni ezen a területen, amikor kutatócsoportjának vezetője, a PTE ÁOK tanszékvezető tanára, Pongrácz Judit Wellcome pályázatot nyert el a csecsemőmirigy jelátviteli útvonalainak tanulmányozására. A kutatócsoport ezen projekt során kezdte tanulmányozni a csecsemőmirigy öregedésének, elzsírosodásának folyamatát, amely során érdekes, az eddigi elméletekkel ellentmondó eredményre jutott. A kutatás legizgalmasabb része, hogy a pécsi tudósoknak sikerült azonosítani azoknak a zsírsejteknek a forrását, amelyek kitöltik a fokozatosan funkcióját vesztő csecsemőmirigy állományát, gyengítve az immunrendszert.

Még hosszú az út, következnek az állatkísérletek

Az eddigi teóriák szerint a csecsemőmirigy elöregedésének folyamatában a mesenchymalis sejtek játszották a főszerepet, amelyek az egyik elmélet szerint a szervezet egyéb pontjairól érkezve okozzák az elzsírosodást, míg a másik szerint a helyben található hasonló sejtek a felelősek. A pécsi kutatás eredményei viszont arra utalnak, hogy maguk a csecsemőmirigy epitél sejtjei alakulnak át zsírszövetté, jelentősen csökkentve a szerv működőképességét az idő előrehaladtával. A pécsi kutatók nem csupán új következtetésekre jutottak, hanem a sejtek szintén immár arra is képesek, hogy ezt a folyamatot késleltessék, illetve kivédjék.

Mindez jelentős fegyvertény lehet a modern társadalmak fokozódó elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb jelentőségű öregedéskutatásban, amelynek egyik fő ága épp a folyamatosan növekedő idős populáció egészségi állapotának javítása. Mondani sem kell, hogy mindennek óriási gazdasági jelentősége is van, hiszen a közeljövő egyik fő kihívása épp az egészségügyi ellátó rendszer fenntartása lesz, amely már most nagy terheket ró az egyre fogyó aktív népességre. Amennyiben viszont sikerül megállítani, illetve esetleg visszafordítani az emberi immunrendszer elöregedését, úgy az egészségügyre fordítandó költségek is csökkenthetőek lehetnek.

Eddig persze még hosszú út vezet. A kutatók előtt álló következő kihívás a sejtek szintjén már működő eredmények reprodukálása kísérleti állatokban, amelyek céljára az ilyen kísérletekhez ideális transzgenikus egereket alkalmaznak majd. Amennyiben az eredmények ezen a szinten is megerősítést nyernek, következhetnek az emberi kísérletek, ezekhez azonban még több év kell.

A kísérletekben kulcsszerepet játszik majd az a nemzetközi régióban is egyedülálló állatház, amely egy uniós pályázat eredményeképpen épül meg a közeljövőben a Pécsi Tudományegyetemen. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a csúcstechnológiájú létesítmény kórokozómentes környezetet biztosít majd a kísérleti állatok részére, ami elengedhetetlen a kísérletek ellenőrizhetőségéhez, másrészt pedig alkalmas transzgenikus állatok létrehozására és tenyésztésére, amelyek különleges adottságaik révén jelentősen megkönnyítik a kutatók munkáját.

Forrás: stop.hu

Vissza
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
2011.
augusztus
15. 11:15

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik Ha elég sokáig élünk, egy idő után megáll a test öregedése. Vajon képesek lennénk-e még azelőtt megállítani ezt az órát, hogy a hamut is mamunak mondjuk? Csodák nincsenek, de egy-egy elmélet megismerése hasznos lehet.
Tovább
2010.
szeptember
01. 07:03

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART