2013.
február
24. 10:16

Életrajzi könyv jelent meg Horn Gyuláról

Címkék:
Horn Gyula Pünkösti Árpád, A Horn - Angyalföldtől a pártelnökségig 1932–1990 című könyvéről Gombár Csaba politológus azt mondta, a mű inkább részigazságokat tartalmaz mintsem a teljes valóságot, mivel a szerző bár rámutat néhány ellentmondásra, alapvetően egyetért, szimpatizál Horn Gyulával.

Gombár Csaba bemutatójában úgy fogalmazott, noha manapság sokszor "homogén diktatúrának" állítják be a Kádár-rendszert, az valójában inkább hasonlított egy "lyukacsos sajthoz", amelyben "sokan csinálták a lyukakat", köztük Horn Gyula is. Azt mondta, a 1980-as évek és Horn Gyula "szinte egymásra találtak", az abban az időben külügyi államtitkár majd külügyminiszter külpolitikai nyitottsága ugyanis hozzájárult a rendszerváltás feltételeinek megteremtéséhez.

Gombár Csaba a könyv kritikájaként fogalmazta meg, hogy abban nem kap elég hangsúlyt a kor demokratikus, népi ellenzéke, azonban szerinte a mű Horn Gyula néhány ellentmondásos lépésére is felhívja a figyelmet, így például arra, hogy párttársainál talán tovább kiállt Kádár János és Grósz Károly mellett.

Pünkösti Árpád ismertetőjében mindenekelőtt azt emelte ki, Horn Gyuláról nem lehet úgy könyvet írni, hogy az egyaránt tetsszen a bal- és jobboldalnak. A szerző ellentmondásos, néha hirtelen haragú, de gyorsan megbocsátó személyiségként jellemezte a 2007 óta kórházban fekvő volt kormányfőt, akiről a könyv megírásával töltött egy év alatt sem tudta kideríteni, miként válhatott belőle ilyen magas rangú politikus "olyan hihetetlen mély nyomorból". "Ez egy csoda" - fogalmazott, és megjegyezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy sokan, akár még a parlamentben is gyilkosnak nevezik Horn Gyulát.

A Kossuth Kiadó kiadványának érdekessége, hogy a mű szövegében tizenegy QR kódot helyeztek el, amelyek egy-egy dokumentumfilm-részletet hívnak elő az erre alkalmas okostelefonok segítségével.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
július
05. 06:26

Horn Gyula 80 éves

Horn Gyula 80 éves Az MSZP ünnepel, de Horn Gyula betegsége miatt nem lehet ott a rendezvényen. Állandó kórházi kezelésre szorul, 2007 szeptembere óta nem lépett nyilvánosság elé Magyarország egykori miniszterelnöke. Orbán Viktor levélben köszöntötte, amelyben egyebek közt azt írta: minden, a köz szolgálatára felesküdött vezetőnek kötelessége elismerését kifejeznie az elődök munkája iránt.
Tovább
2010.
december
13. 08:25

Horn Gyulát nem akarták elküldeni a kórházból

Horn Gyulát nem akarták elküldeni a kórházból Soha, sem az Állami Egészségügyi Központ, sem a Honvédelmi Minisztérium (HM) jelenlegi vezetése részéről nem merült fel, hogy Horn Gyula volt miniszterelnököt ne ápolják tovább a Honvédkórházban - közölte a honvédelmi tárca sajtóirodája az MTI-vel. Mint írták, "az elmúlt napokban a sajtóban megjelent félrevezető híradások helyreigazítására" adták ki a szombati közleményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART