2009.
november
07. 16:27

Életveszélyes ajándékokat is adnak a nyugdíjasoknak

Címkék:
busz A termékbemutatóval és vásárlási lehetőséggel egybekötött, időseket megkörnyékező utazásokon gyakran az értékesítő elfelejt nyugtát adni, s életveszélyes ajándékokat is ad a vásárlóknak - áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jelentésében

Bevett módszerré vált, hogy egyes kereskedők postaládába bedobott szórólapon csábítanak olyan kedvezményes utazásra, amelyen cserébe a jelentkezőknek egy több órás árubemutatón kell részt venniük, s amelyről a szórólap nem, vagy nem megfelelően tájékoztat - állapította meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), ezért óvatosságra int.

Az alacsony áron kínált kirándulás, s a vele egybekötött programok címzettjei elsősorban az idős emberek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésének kifejezett célja az volt, hogy kiszűrje azokat a vállalkozásokat, amelyek nem a jogszabályoknak megfelelő általános szerződési feltételeket alkalmaznak, illetve olyan a fogyasztókat megtévesztő, jogszabályba ütköző kereskedelmi gyakorlatot követnek, s olyan árut értékesítenek, amely a minőségi, biztonsági követelményeknek nem felel meg.

A tapasztalat azért nem egyértelműen negatív:

A panaszbejelentésekre alapozott ellenőrzések nyomán a hatóság úgy látja, a résztvevő nyugdíjasok kiszolgáltatott helyzetével végeredményben kevéssé élnek vissza a szervezők, sőt az idősek többsége már visszajár a kirándulásokra, így a forgatókönyvvel is tisztában van. A vizsgálat kimondottan pozitív tapasztalata, hogy a bemutatót végzők sosem voltak agresszívak, s a vásárlók mindig önkéntesen döntöttek a vétel mellett. Az NFH azt is gyanítja, hogy munkatársai kitűnhettek a nyugdíjasok közül.

Másfelől azonban az árubemutatókon a termékek ismertetésénél nem hangzik el a fogyasztók jogainak érvényesítéséhez szükséges információ, sőt magára a jogra is csak elenyésző alkalommal utalnak. A vásárlástól való elállás jogára vonatkozó pontos tájékoztatás szükséges lenne nemcsak a szerződés megkötésekor, hanem az áru kézhezvételével is, hiszen éppen a nagyobb értékű áruk esetében a bemutató helyszínén csak a termék megrendelésére nyílik lehetőség.

Forrás: Nermzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Vissza
2009.
augusztus
23. 23:16

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön Utazásaik célja elsősorban a passzív pihenés, rokonlátogatás, gyógyfürdőzés, kertészkedés. Általában az elő- és utószezonban is utaznak e korosztály tagjai, a kirándulások utazások 39 %-a esik erre az időszakra.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART