2011.
április
06. 18:27

Elhunyt Komlós Juci

Címkék:
Komlós Juci Életének kilencvenharmadik évében elhunyt Komlós Juci, a Nemzet Színésze. Több színházban játszott, tévé- és rádiójátékok közszeretetnek örvendő művésze volt.

A Nemzet Színésze és a Nemzet nagymamája volt. Az újra és újra megismételt Szomszédok című sorozatból, Lenke néniként mindenki ismerte. Szeretet áradt belőle a képernyőn és a civil életben egyaránt. Nála jobb szándékúbb, egyenesebb embert keveset ismertem. Rámosolyogtak az utcán, és ő fogyhatatlan energiákkal visszamosolygott. Főzési tanácsot kértek tőle, pedig nemigen tudott főzni, és aggódtak, ha kórházba került. Kifogyhatatlan derűtartalékaival zord világunkban a kiegyensúlyozottság és a jó kedély jelképe lett.

Nem volt pedig könnyű élete. A háborúban meghalt az egyik testvére, őt pedig pöttöm kislányukkal faképnél hagyta a férje. De játszott akkor is, rendületlenül, hiszen már háromévesen is ezt tette. Már az üknagyanyja is színész volt. Édesapja pedig híres-neves komikus, a Hacsek és Sajó kabarépáros Sajója, a háborúban, a pincében is énekelt, táncolt, szórakoztató esteket szervezett. Komlós Juci örökölte tőle a játékszenvedélyt. Serdülőként már a Király Színházban kapott szerepeket és a Moulin Rouge-ban is föllépett. Több színházban megfordult vidéken, de igazából színészi elismertsége a Művész Színházhoz kötődik. Leghíresebb szerepe Roxane, a Cyranóban, a Néphadsereg Színházban. Boldog időket töltött a József Attila Színházban, majd a Thália Színház következett. Itt nem nagyon kapott megfelelő szerepeket. Rosszul érezte magát. Ő, aki mindig megtalálta az optimizmusra az okot, szenvedett, vívódott. Végül gyors elhatározással, hirtelen felindultságában, ott hagyott csapot-papot és nyugdíjba vonult. Kazimir Károly igazgató próbálta tartóztatni, de nem adta be a derekát, mindenképpen mehetnékje volt. Csaknem tíz évig otthon ücsörgött. Közben azért szerepelt tévéjátékokban, sokat rádiózott és fogyhatatlan lelkesedéssel unokázott. Majd dédunokázott. Aztán egyszerre csak próbafelvételre hívták. Nem nagyon tudta, mi az a szappanopera, itthon akkoriban még nem gyártottak ilyesmit, de ment az első szóra. Mindennapos vendég lett a képernyőn, és így a lakásokban is. Családtaggá vált. Újra belopta magát az ország szívébe. Kezdetben sokat zsörtölődött a Zenthe Ferenc által adott taxisofőrrel, a szintén népszerű Taki bácsival, de a nézők leveleket írtak, hogy miért bántja annyit azt a jó embert. A nézők óhaja sorozat esetében pedig parancs, így végül alig maradt valami a házi purparlékból.

A Komlós Juci által alakított Lenke néni sokakban felidézte régi alakításait is. Ophéliát, Nyilas Misit, Iluskát, Pollyt, Ziliát. Ezek is beépültek szappanoperabeli szerepébe, ezért is nem volt az olyan sablonos, mint általában a sorozat-szerepek.
Komlós Juci annyit játszott, hogy nem maradt elég ideje a lányára, Földessy Margitra, akiből szintén színésznő lett: de emellett drámajátékra építő, neves kreatív iskolát irányít, sok nyilvánosság előtt szereplő ember pályája indult nála.
Margit és Juci együtt is laktak, összenőttek, szeretetteljes szimbiózisban éltek. Könyvet szerkesztettem és nagyrészt írtam róluk, így láthattam, hogy otthon is játszottak. Izgalmas, fantáziadús ötletekkel szórakoztatták egymást.
Komlós Juci maga volt a mesebeli jóság a képernyőn és az életben egyaránt. És mivel egyre elvadultabb korunkban ez a fajta jóság lassan tényleg csak a mesében létezik, ezért máris fájdalmasan hiányzik.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2010.
szeptember
13. 18:18

Elhunyt Szenes Iván

Elhunyt Szenes Iván Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész - tudatta a család. Statisztikák szerint Magyarország egyik legtöbbet játszott szerzője.Könnyebb számbavenni, kinek nem írt dalszöveget, mint azt, kinek írt. Nevéhez kötődik például a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Isten véled, édes piroskám, a Kislány a zongoránál vagy a Tölcsért csinálok a kezemből.
Tovább
2010.
július
13. 06:50

Meghalt Kállai Ferenc

Meghalt Kállai Ferenc Elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, az egyik legnagyobb, legsokoldalúbb magyar színházi és filmes művész.
Tovább
2011.
március
10. 22:28

Meghalt Ranschburg Jenő pszichológus

Meghalt Ranschburg Jenő pszichológus 75 esztendős korában csütörtökön meghalt Ranschburg Jenő pszichológus, a pszichológia tudományok kandidátusa. Mint lánya, Ranschburg Edit elmondta: a népszerű pszichológus, tanár, számos szakkönyv szerzője vasárnap került kórházba, ahol csütörtökön délután hunyt el.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART