2011.
május
16. 11:57

Elindult a spórolás a nyugdíjas évekre

Címkék:
malacpersely A tavalyi évben a hazai lakosság körében jelentősen megugrott a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, így év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ilyen típusú számlákon elhelyezett megtakarítások.

"Nemcsak hosszú, de már rövid távon is jól járnak azok, akik tavaly figyelmet fordítottak az öngondoskodásra, hiszen legkésőbb júniusban a nyugdíj-előtakarékossági számlákra érkeznek a 2010-es befizetések után visszaigényelhető adójóváírások, amelyeknek mértéke - a tavaly befizetett összegtől és az életkortól függően - maximálisan 130.000 illetve 100.000 forint lehet" - tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A tavalyi évben - a tbsz hangsúlyos kommunikációja, és az öngondoskodás növekvő igénye miatt - a hazai lakosság körében jelentősen megugrott a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, így év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ilyen típusú számlákon elhelyezett megtakarítások. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításra szolgáló nyugdíj-előtakarékossági számla egyik nagy előnye, hogy az éves befizetések összege után személyi jövedelemadó jóváírás igényelhető. 2011-től ez az összeg az előző évben elhelyezett megtakarítások 20%-a, maximum 130.000 forint lehet azok számára, akik 2020 előtt érik el a nyugdíj-korhatárt, és maximum 100.000 forint a 2020 után nyugdíjba vonulók számára.

"Az állami támogatás az szja bevallás során igényelhető vissza, és a benyújtást követő 30 napon belül válik esedékessé, így a május 20-ai határidőt figyelembe véve legkésőbb június 20-ig kerülhet a számlákra. Fontos tudni azonban, hogy az adóvisszatérítés nem kerül ténylegesen kifizetésre, hanem a nyesz számlához kapcsolt technikai számlán kerül jóváírásra, és a magánszemély döntése, hogy a későbbiekben milyen befektetésben helyezi azt el. Ahhoz tehát, hogy a számlatulajdonos ez után az összeg után is hozamhoz juthasson, a korábbi befizetésekhez hasonlóan érdemes valamilyen értékpapírban - állampapírban, részvényben, befektetési jegyben - elhelyezni" - javasolja a befektetési szakember.

"Az öngondoskodás növekvő igénye miatt a következő hónapokban a magán-nyugdíjpénztári rendszerből kifizetésre kerülő hozamok is a hosszú távú megtakarítási számlák állományát növelhetik. Ennek mértéke nehezen becsülhető, de az érintettek széles köre miatt jelentős összeget képviselhet" - mondta el Zobor Zsuzsanna.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART