2011.
február
16. 08:34

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje

malacnyugdíj Komoly harcra lehet számítani a következő hónapokban az önkéntes nyugdíjpénztárak között, az egykori magánpénztári tagoknak ugyanis most kell dönteniük arról, hogy mit tesznek az utóbbi években felhalmozódott reálhozammal. Az éles verseny kampányokat és új konstrukciókat hozhat, a nyugdíj előtt állók akár meg is versenyeztethetik a szolgáltatókat.

Éles verseny előtt állnak az önkéntes nyugdíjpénztárak, a kötelező pénztárak egykori tagjainak a következő hónapokban kell dönteniük arról, hogy a kasszájuk által elért reálhozammal mit kezdjenek - vélik az [origo]-nak nyilatkozó pénztári szakértők, akik szerint kampányokat és új termékeket is hozhat a szűkülő piac.

A reálhozamokról nagyjából 2,9 millió egykori pénztártagnak kell döntenie, a legfrissebb adatok szerint ugyanis a valamivel több mint 3 millió tagból 97 422 fő maradt a magánnyugdíj-rendszerben.

Nagy Anna kormányszóvivő tavaly december végén jelentette be, hogy áprilisban megkezdődhet a reálhozamok kifizetése, ami technikailag a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége lesz. A törvényben és a kapcsolódó kormányrendeletekben nincs teljesen egyértelmű előírás arra vonatkozóan, mikor és meddig kell nyilatkozniuk a pénztártagoknak a reálhozam sorsáról. Az eljárási szabályokra vonatkozó kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy ha az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tag a tagi kifizetés összegéről nem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár 2011. március 1-je és március 31-e között felkéri, hogy rendelkezzék az összegről. A tagoknak három lehetősége van: készpénzben veszik fel az inflációval csökkentett hozamot, önkéntes pénztárba utalják, vagy pedig az állami számlára küldik.

Versenybe szállnak

"Nyilvánvalóan felértékelődik az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepe a következő időszakban, hiszen ez fogja kiegészíteni az állami felosztó-kiróvó rendszerű állami pillért" - mondta Lukács Marianna, a Corvinus Egyetem oktatója, a Patikapénztár vezetője. Szerinte a felosztó-kiróvó rendszerben nincs biztosíték a nyugdíjra, a jövőbeni járadék kizárólag a gazdaság épp aktuális teljesítményétől függ, az emberek addigi takarékoskodása gyakorlatilag másodlagos. "Az öngondoskodásnak tehát fontos szerepe lesz, ezt a lehetőséget adják meg az önkéntes pénztárak, amelyek között éles verseny fog kialakulni a nyugdíjpénzekért" - fogalmazott Lukács Marianna.

"Az biztos, hogy a piacon intenzívebb lesz a verseny" - mondta az [origo]-nak Ballai Zsuzsa, a Honvéd Nyugdíjpénztár gazdasági igazgatóhelyettese, aki szerint a Honvéd Pénztárnál a magánkassza ugyan megszűnik, de a 45 ezer taggal működő önkéntes pénztár nem. Versenyre számít a szektorban a Generali Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Lengyel Márk is, aki az [origo]-nak azt mondta: nem feltétlenül csak a reálhozamok miatt várható a harc a kasszák között. Lengyel szerint a pénztárak kampányt indítanak majd, és a reklámokkal igyekeznek majd meggyőzni az embereket, hogy a reálhozam felhasználási lehetőségei közül, az adókedvezmény miatt, a pénzügyileg legnyereségesebb lehetőség az önkéntes pénztárba való befektetés.

A nyugdíj előtt állók versenyeztethetnek

A verseny intenzitását fokozhatja, hogy a reálhozamok mellett a régóta takarékoskodókért is élesebb lesz a verseny, jó eséllyel főleg a nyugdíj előtt állókért lesz majd nagy a tülekedés. "Tekintettel arra, hogy a pénztárak közötti átlépés a tagság teljes időtartama alatt fennáll, a jövőben elképzelhető lesz, hogy egy ügyfél, aki 1-2 éven belül nyugdíjba megy, megversenyezteti a pénztárakat, hogy a magtakarításáért melyik pénztár, mekkora havi járadékot hajlandó fizetni" - mondta Lukács Marianna.

"A verseny minden bizonnyal élesedik, de ez a verseny, reméljük, nem a meglévő tagok átcsábításáról szól majd, hanem a tekintélyes méretű új piac megszerzéséről. A jelenlegi önkéntes pénztári tagok egy jelentős része munkáltatója révén került a pénztárba és jelenleg nem rendszeres fizető. Ezzel szemben most megjelent a piacon egy komoly méretű szegmens, amely elveszítette magánpénztári megtakarítását. Bennük felébredt az öngondoskodás iránti igény, figyelmük az önkéntes pénztári megtakarítások felé fordulhat" - közölte Ludvai Judit, az Aegon Pénztárszolgáltató vezérigazgatója.

Hasonlóan látja Ballai Zsuzsa is, aki kérdésünkre azt mondta, hogy nem örülne, ha olyan verseny bontakozna ki a piacon, amelyben a pénztárak egymástól halásznák el a tagokat, ez ugyanis a tagok rövid távú gondolkodását erősítené. A Honvéd Pénztár gazdasági igazgatóhelyettese arra emlékeztetett, hogy korábban voltak olyan pénztárak, amelyek ingyen dvd-vel, vagy kedvezményes biztosítással próbáltak tagokat toborozni. "Az önkéntes pénztárak megszűnése amúgy csak azoknál a kasszáknál várható, ahol eddig kötelező és önkéntes pénztár is működött" - tette hozzá.

Nehéz megtippelni az első forduló eredményét

"Sorban jönnek be a rendelkező nyilatkozatok a reálhozamról és a munkáltatói kiegészítésről, és tapasztalataink szerint a rendkívüli, akár 300 ezer forintos adó-visszatérítést jelentő adókedvezmény ellenére sem jelentős azok száma, akik az önkéntes pénztárat választják. Ezek alapján egyelőre nem lehet megjósolni, hogy milyen mértékű lesz a forrásbeáramlás" - mondta kérdésünkre Ballai Zsuzsa. Hozzátette: a pénztár 24 ezer egykori magán-nyugdíjpénztári tagja közül eddig 5 ezren adtak le rendelkező nyilatkozatot, nagyjából háromnegyedük készpénzes kifizetést kért, a fennmaradó egynegyed pedig az önkéntes szála mellett döntött. Azt gondoljuk, az ügyfelek többsége a készpénzt fogja preferálni, különösen ha olyan anyagi helyzetben van a hitelei, vagy egyéb kényszerű ok folytán, amit rövid távon muszáj megoldania. Mindazonáltal igyekszünk majd láttatni velük az önkéntes nyugdíjpénztári befektetés előnyeit".

Új konstrukciók jöhetnek

A növekedési kilátások miatti verseny új szolgáltatásokat, konstrukciókat hívhat életre - véli Lukács Marianna. Ilyen lehet például az úgynevezett várományfedezeti szolgáltatás, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az adott pénztár egy meghatározott nagyságú nyugdíjat ígér az ügyfélnek idős korára. A pénzügyi hátterű pénztárak, a különböző termékeknél alkalmazott kedvezménnyel (olcsóbb bankkártya, alacsonyabb hitelkamat, magasabb betéti kamat) próbálhatják meg magukhoz csábítani az önkéntes pénztári tagokat.

Az Aegon szerint a lakosság nagy része mindennapos anyagi gondokkal küzd, ezért általánosan jellemző, hogy inkább az azonnal felhasználható javakat keresik a hosszú távú megtakarításokkal szemben. Erre utal például az is, hogy a cafeteria-rendszerekben is népszerűbb az ebédjegy, a havi bérlet, az egészségpénztár, mint például az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás választása. Emiatt az Aegonnál arra számítanak, hogy az érintettek négyötöde készpénzben veszi majd fel a reálhozamot, és elsősorban a magasabb jövedelműek - ezáltal magasabb reálhozammal rendelkezők - gyarapítják majd önkéntes pénztári számlájukat ezzel az összeggel.

Növekvő pályára állhat a szektor

Lukács Marianna szerint számítani lehet növekedésre a jelenleg 1,3 millió tagot és 800 milliárd forintot kezelő önkéntes szektorban, az átlagnál jobban kereső réteg tagjainál ugyanis racionális lépés lehet az adókedvezménnyel vonzóvá tett megtakarítás, főként azoknál, akik az egykulcsos szja bevezetése miatt többletjövedelemre tettek szert. "Legkevesebb 60-70 ezer emberrel növekszik a következő egy évben a pénztári tagság" - mondta.

Ezt segítheti az is, hogy a kormány vonzóbbá akarja tenni az önkéntes pénztárakat, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavaly novemberben azt mondta, hogy "a kormány hosszú távon segíteni kívánja az öngondoskodást, és meggyőződésem, hogy ebben rendkívül fontos helyük van az önkéntes pénztáraknak. A miniszter akkor úgy fogalmazott: az "önkéntes pénztárak vonzóbbá tétele most még nem aktuális, de tavasszal az lehet".

Forrás: origo.hu

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
január
15. 10:31

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla Alkotmányellenesség, félrevezető kommunikáció, átalakított jelszavak, több százezer hezitáló ember - háttérbeszélgetés a magán-nyugdíjpénztárakról.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
december
23. 20:51

Ki vezeti majd az egyéni nyugdíjnyilvántartást?

Ki vezeti majd az egyéni nyugdíjnyilvántartást? Január elsejétől megszűnik a vállalkozók NYENYI (nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap) néven futó adatszolgáltatási kötelezettsége, ami csökkenti az adminisztrációs terheiket, egyben azt is jelenti, hogy az APEH-nak és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak együttműködve kell megoldania a jövőben az egyéni nyugdíjnyilvántartást.
Tovább
2011.
február
09. 06:56

Kik maradtak a magánpénztáraknál?

Kik maradtak a magánpénztáraknál? Számszerűen a legtöbben a 31-35 évesek közül (24.057-en), a legkevesebben pedig a legfeljebb 20 éves pénztártagok közül (396-an) döntöttek úgy, hogy a magán-nyugdíjrendszerben maradnak - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján közzétett adatokból. A maradók többsége férfi.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
február
15. 06:24

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére – állítják szerkesztőségünknek küldött közleményükben a TakarékBank elemzői.
Tovább
2011.
január
30. 16:32

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert Egy nap sincs hátra a magánnyugdíj nyilatkozatok leadására. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert - mondta vasárnap Budapesten Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.
Tovább
2010.
december
16. 10:16

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést Magyarország visszatér a kétpilléres nyugdíjrendszerre - egyebek mellett ezt mondja ki a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozata. A csütörtökön hatályba lépő rendelkezés szerint május végére kell elkészülnie a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetésre vonatkozó szabályozásnak.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2011.
február
10. 09:35

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer?

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer? Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, és ezen a mostani nyugdíjreform sem javított érdemben – derül ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzéséből.
Tovább
2010.
december
17. 09:05

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat Az időskori ellátások lefaragása nélkül nem kerülhet egyensúlyba a nyugdíjalap. Több százmilliárd forinttal kell csökkenteni az éves nyugdíjkiadásokat 2012-től ahhoz, hogy valóra válhassanak azok a célkitűzések, amelyek a szerdán elfogadott, a nyugdíjreformról szóló kormányhatározatban szerepelnek.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART