2012.
július
23. 08:41

Elképesztő találmány fogszuvasodás ellen

Címkék:
fogsor A Yale Egyetem és a Chilei Egyetem munkatársai egy olyan új molekulát fedeztek fel, mely képes elpusztítani a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot.

A kórokozó a bevitt táplálék cukortartalmát emésztve tejsavat állít elő, mely pusztítja a fog állományát, így okozva fogszuvasodást. Jose Cordova és Erich Astudillo azonban egy Keep 32 nevű szert találtak fel („hogyan tartsuk meg mind a 32 fogunkat”), mely képes elpusztítani a baktériumot. A betegeken való kísérletezés során kimutatták, hogy a szer bármilyen élelmiszeranyag esetén 60 másodperc alatt képes a maximális hatás elérésére – adta hírül a MediPress.

Amennyiben a gyógyszer minden biztonsági vizsgálatnak megfelel, másfél éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. A népbetegségnek számító fogszuvasodás megelőzésére számos módszerrel próbálkoztak. A fogvesztés legfőbb okának számító kórt próbálták az ivóvíz fluordúsításával kivédeni, azonban ez nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az új anyagról a kutatópáros számos nagy fogkrémgyártó céggel tárgyal.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART