2011.
december
18. 04:35

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása

Selmeczi Gabriella A Fidesz szerint a késedelembe esett adósok számára kiemelten fontos a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás. Az egyéni nyugdíjszámla-rendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.

A devizahiteleseket érintő intézkedéseknél az alapelv a tehermegosztás volt, valamint az, hogy hosszú távú megoldás szülessen, és minden adóscsoport kapjon valamilyen segítséget - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton. Hozzátette, gyakorlatilag minden devizahiteles problémáján tudnak segíteni, holott voltak viták, támadások.

A kormány és a Magyar Bankszövetség között létrejött megállapodás elemei közül kiemelte, hogy akinek 90 napon túli tartozása van, annak a hitelét a bank forintra váltja, a tartozása negyedét pedig elengedi. A szociálisan rászorulók ezen felül állami kamattámogatást is kapnak - fogalmazott a szóvivő, aki szerint a megállapodás nemcsak azért jelentős eredmény, mert mindenkinek tudnak segíteni, hanem azért is, mert "a bankszövetséggel partnerek vagyunk immáron". A csütörtökön aláírt megállapodás szerint meghosszabbítják és olcsóbbá teszik az árfolyamrögzítést, feszesebbé teszik a végtörlesztést, és módosítják a Nemzeti Eszközkezelő programját is a kormány és a Magyar Bankszövetség által aláírt megállapodás értelmében.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e a kormány olyan híreket, amelyek szerint a pénzintézetek továbbra is próbálják nehezíteni a végtörlesztők dolgát, a szóvivő azt válaszolta, még vannak ilyen jelzések, de optimisták, és remélik, e "lassító taktikák" már csak elszigetelt esetekben fordulnak elő. A fideszes politikus - aki december 31-ig nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott is - kérdésre elmondta, hogy elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása.

A parlament gazdasági bizottsága februárban nyújtott be egy javaslatot a parlamentnek, amelyben kezdeményezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. A javaslat pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát is. Selmeczi Gabriella akkor azt mondta, az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.

Forrás: MTI/Origo

Vissza
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
2010.
december
16. 10:16

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést Magyarország visszatér a kétpilléres nyugdíjrendszerre - egyebek mellett ezt mondja ki a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozata. A csütörtökön hatályba lépő rendelkezés szerint május végére kell elkészülnie a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetésre vonatkozó szabályozásnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART