2012.
november
12. 10:42

Először alkalmaztak csak egy szervet érintő kemoterápiát

Címkék:
máj A kemoterápiás szerek gyorsan elpusztítják a ráksejteket, eközben azonban megölik az egészséges sejtek egy részét is a rákos páciens szervezetében. A Southamptoni Általános Kórházban a próbákat lefolytató orvosok úgy vélik, hogy megelőzhetik a mellékhatásokat, ha csak magát az érintett szervet célozzák meg a szerrel, szükség esetén pedig káros következmények nélkül alkalmazhatnak nagyobb dózist is egyes pácienseknél.

A klinikai tesztbe bevont két páciensnek eredetileg ritka szemrákja volt, amely azonban áttétet képezett májukban. A terápia úgy zajlott, hogy apró ballonok segítségével lezárták a májba és az onnan kivezető ereket, majd csak a szerv ereit töltötték fel a kemoterápiás szerrel. A "kemofürdőt" követően kiszűrték a májból távozó vérből a kemoterápiás szert, mielőtt újra összekapcsolták volna a szervet a test többi részével, ami azt jelenti, hogy a szervezet toxikus anyaggal való terhelése a töredékére csökkent a szokásos kemoterápiához viszonyítva.

"Valóban áttörést jelent lekapcsolni egy szervet a testről 60 percre, nagy dózisú gyógyszerbe áztatni, majd csaknem teljesen tisztára szűrni a vért" - idézte Brian Stedman radiológus értékelését a módszerről a BBC hírszolgálata.

Stedman hozzátette, hogy korábban a rákban szenvedő betegek kilátásai nagyon rosszak voltak, ha tumoruk már átterjedt a májukra is, mert a standard kemoterápia hatását korlátozzák azok a nemkívánatos károk, melyeket a szer a test többi részében okoz.

Mindkét beavatkozást az elmúlt három hónapban hajtották végre, a páciensek jól vannak, mindkettőjük daganata "kisebbnek látszik" - mondta el Stedman. A kísérleti módszert az Egyesült Államokban és Európában másutt is tesztelik.

Forrás: MTI
 

Vissza
2011.
december
13. 07:06

Rákszűrés konyhai ecettel

Rákszűrés konyhai ecettel A méhnyakrák korai elváltozásait egyszerű beavatkozással könnyű láthatóvá tenni és ebben az időszakban jó eséllyel kezelni is. Az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyta a szegény országokban is bárhol alkalmazható, házi szűrővizsgálatot. Méhnyakrák következtében a világstatisztika szerint évente 250 000 nő hal meg, 85 százalékuk igen szegény vagy szegény országban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART