2012.
november
28. 10:22

Előzze meg a kognitív hanyatlást!

Címkék:
agy Rossz hír: nemcsak öregszünk, de agyunk teljesítménye is csökken az évek előrehaladtával. Ráadásul rengeteg olyan dolgot csinálunk nap mint nap, ami meggyorsítja ez a folyamatot. A Fox News cikke most összegyűjtött néhány olyan tevékenységet, amelyek elkerülésével csökkenthető az agy teljesítményének hanyatlása.

A google használata

Manapság mi sem egyszerűbb, hogyha nem tudunk valamit, mint megnézni azt a Google-ben. Igaz, hogy ez kényelmes megoldás, mert az internet gyorsan megadja a választ mindenre, de ugyanakkor feledékennyé is tesz. Eddze memóriáját úgy, hogy hangosan ismételje el a korábban keresett kifejezést/információt. Lehet, hogy butaságnak hangzik, de a legjobb trükk a memória szinten tartására.

Autómánia

Régen az emberek egy hosszú munkanap után is hazagyalogoltak este a sötétben. Eközben manapság mi sem egyszerűbb, mint beülni az autóba. Már számos tanulmány kimutatta, hogy a munkamemória is jobban működik azoknál, akik fizikai tevékenységet folytatnak vagy eljárnak mozogni. A szakértők úgy vélik, hogy a mozgás egyensúlyban tartja az agy kémiai vegyületeit, erősíti kapcsolatukat, s ezzel az agy funkciói is jobban működnek.

Saláta helyett gyorsétterem

Íme egy klasszikus, már jól ismert rossz szokás, a gyorséttermek látogatása. Ez nemcsak elhízáshoz, s ezzel együtt számos egészségügyi problémához vezethet, de kognitív hanyatláshoz is vezet. Az elhízás növeli a magas vérnyomás kockázatát, ami viszont megzavarja az agy kommunikációs csatornáját, így az nehezebben fogadja az üzeneteket.

Business Travel

A sok üzleti út sem tesz jót az agynak, hiszen az időzónák változása megzavarja alvási szokásunkat. Hörcsögökön végzett kutatás során bebizonyították, hogy azok, akik sokat utaznak, kevésbé okosak, mint társaik, ugyanis 50 százalékkal kevesebb idegsejtet termeltek, mint azok, akik rendszeresen aludtak.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART