2010.
március
20. 07:49

Elsősorban idősek hallgatták meg Gyurcsány Ferenc beszédét

Címkék:
körcsarnok gyurcsány Gyurcsány Ferenc tegnap nem értékelő, hanem kampánybeszédet tartott a Demokratikus Charta rendezvényén. Kampánybeszédet kifelé – és kampánybeszédet befelé. Tőle nem meglepő módon szuggesztívet, erőteljeset, drámai hatásokra törekvőt.

Mondandójában a 2002-től napjainkig ívelő időszakot fogta át, méltatva kormánya teljesítményét, elismerve, hogy a reformokhoz kell a tömegek támogatása, amit ő nem vett figyelembe, továbbá néhány, a cifra káromkodás szenvedélyességére hivatkozó mondattal megkerülve Őszödöt, és annak következményeit. Ezúttal nem szólt a beszédet nyilvánosságra hozó árulókról sem. Nem igazán beszélt ki. Annál több mondandója volt befelé.

Egyrészt: megszabta a párt irányvonalát. Utódja, a politikából távozó Bajnai Gordon azt szorgalmazta utolsó parlamenti beszédében, hogy a demokratikus erők, vagyis a Fidesz és az MSZP fogjon össze legalább a Jobbik ellenében. Ezt a volt kormányfő és egykori pártelnök tegnap úgy fordította át, hogy az MSZP-nek kell szembeszállnia az antidemokratikus erőkkel, amelyek az ő olvasatában a Fidesszel és a Jobbikkal azonosíthatók. Ez hozhat szavazatokat az MSZP-nek, ha vannak, akik újra hisznek Gyurcsánynak. A helyszínen voltak. Az urnák elé vihet bizonytalanokat, esetleg elgondolkodtathatja azokat – liberálisokat, konzervatívokat is – akik most még úgy látják, hogy a kisebbik rossz a Fidesz kétharmada lenne.

Minden más befelé szólt. És alapvetően nem is a beszéd, hanem maga az esemény. Nincs az az MSZP-kampányrendezvény, nincs az a március 15-i ünnep Mesterházy Attilával, például, amely annyi embert tudna megmozgatni, mint egy Gyurcsány-beszéd. Ez még akkor is igaz, ha az egykori tízezrek helyett ezúttal néhány ezer ember lelkesedett. De ők, erre, legalább eljöttek.

Nem voltak ott viszont azok, akiket elismerően és név szerint említett a volt miniszterelnök: nem volt ott Bajnai Gordon, nem ment el Medgyessy Péter, Lendvai Ildikó, és nem jelent meg Mesterházy Attila sem. Az MSZP elnökségét Juhász Ferenc képviselte. Ha valaki nem emlékezne rá: ő volt a honvédelmi miniszter. Ez a távolmaradás jellemzi a helyzetet: az MSZP most se kiköpni, se lenyelni nem tudja Gyurcsányt, pedig a legszívesebben mindkettőt megtenné egyszerre, ha lehetne, mert őt tartják felelősnek azért, hogy ott állnak, ahol. Csakhogy mit lehet tenni, ha a maradék 16 százaléknak a jelentős része még mindig miatta szavaz az MSZP-re? És a képlet fordítva is igaz: Gyurcsány azt hiszi, hogy az MSZP vezetői miatt áll a párt 16 százalékon, de se kiköpni, se lenyelni nem képes egyelőre őket: most nem tud más politikai erőteret teremteni magának

A volt kormányfő beszédét azzal zárta, hogy ő a nemzeti progresszió útját folytatja, és az MSZP-re szavaz. Az egész beszéd hatása kétirányú volt: ide is, de már a választások utáni időszakra, is szól. Mindkét helyzetre jelezve: ő a majdani baloldal valódi vezetője. Hogy erről ki mit gondol, hogy igaz-e, majd a választások után derül ki.

Vissza
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2010.
január
31. 19:20

Egyszeri 75 ezret ígér Mesterházy a megözvegyülő nyugdíjasoknak

Egyszeri 75 ezret ígér Mesterházy a megözvegyülő nyugdíjasoknak A nyugdíjasokat megszólító kampányígéretek hosszú sorát sorolta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap, a párt Nyugdíjas Szolidaritás című rendezvényén, 800-900 nyugdíjas előtt. A politikus többek között szigorúbb büntetést ígért az idősek ellen elkövetett bűncselekmények után, és egyszeri, 75 ezer forintos támogatást helyezett kilátásba a megözvegyülőknek.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2010.
január
21. 08:44

Kinek higgyenek a nyugdíjasok?

Kinek higgyenek a nyugdíjasok? A pártoknak szükségük van a hárommillió nyugdíjas szavazatára. A szocialisták szerint a Fidesz svéd modellt kíván bevezetni: ennek lényege, hogy csak annyi nyugdíjat fizetnének, amennyi a nyugdíjkasszába beérkezik. Ez pedig évi 600 milliárddal lenne kevesebb, mint jelenleg. Az MSZP szerint így 15-20 százalékkal csökkenne az ellátás. A Fidesz állítja, a kormánypárt nem mond igazat, s ők éppen a nyugdíjak értékének megtartását ígérik. De miért ilyen fontos a pártoknak a nyugdíjasok szavazata?
Tovább
2010.
január
26. 08:28

Mit tehetnek a pártok az adatainkkal?

Mit tehetnek a pártok az adatainkkal? A pártok csak akkor használhatják fel kampánycélokra a nyugdíjügyben indított aláírásgyűjtések során megszerzett adatokat, ha azokhoz az érintettek kifejezetten hozzájárultak - mondta el Jóri András adatvédelmi biztos.
Tovább
2010.
január
19. 17:48

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat A nyugdíjasok meggyőzéséért indított harcot az MSZP és a Fidesz, pedig még el sem kezdődött a kampány. A következő napokban a Fidesz 1 millió 600 ezer háztartásba küld levelet nyugdíjasoknak, amelyben kifejtik: Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila privatizációs szándéka miatt Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART