2011.
október
27. 10:13

Elvehetik az "özvegyit"

Címkék:
pisztolyos nagyi Mivel támogatásként adja a jövőben a kormány az özvegyek nyugdíját és az árvák ellátását, ezeket visszamenőleg is elvehetik vagy csökkenthetik. Azt, hogy "csak" támogatás jár, a januártól életbe lépő új alkotmány tartalmazza, és módosítását egyelőre nem tervezi a kabinet. Hasonló bizonytalanság van a rokkantnyugdíjasok jövőjével kapcsolatban is. Nyilvánosságra hozta a kabinet, hogy mennyit spórolna rajtuk, de azt nem, hogy milyen ellátási kategóriák maradnak.

Veszélyben vannak az özvegyi nyugdíjak - erre hívta fel a figyelmet Korózs Lajos. Az MSZP szakpolitikusa elmondta: a januártól hatályba lépő új alkotmány rögzíti, hogy csak támogatást kaphatnak a jövőben az özvegyek, illetve az árvák. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormány bármikor csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a folyósított összeget. A korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló kormánydöntésben viszont nincs szó a hozzátartozói nyugellátásról, tehát az alaptörvényben leírtakat nem módosította, nem enyhítette a kabinet. Nem tudni, hogy kinek és milyen szempontok alapján jár majd a támogatás, nincs ugyanis utalás arra, hogy milyen jogosultsági feltételeket határoznak majd meg. Valószínű egyébként, hogy a vagyoni és a családi helyzetet veszik alapul. A változás nemcsak a jövőben jogosultságot szerzőkre vonatkozik, a jelenleg özvegyi nyugdíjra jogosultakat is érinti.

Korózs Lajos a korhatár előtti nyugdíjakat tartalmazó tervezetre is kitért: a javaslatot úgy nyújtotta be a kormány a parlamentnek, hogy előtte érdemben senkivel nem tárgyalt, másfél éven keresztül az idősügyi tanácsot sem hívta össze. "Amit két héttel ezelőtt megalakított a miniszterelnök, az pedig egy gittegylet" - utalt az új idősügyi tanácsra, amelyben egyetlen idősszervezet képviselője sem található. Pedig nem ártott volna egyeztetni - mondta Korózs - legalább az elveket tisztázhatta volna a kormány, mert akkor nem kevert volna össze különböző nyugdíjszakmai elveket.

Az előterjesztés szerint minden korhatár alatti nyugdíj megszűnik 2012-től - emlékeztetett Korózs hozzátéve, hogy ez visszamenőleges jogalkotás. Ez is baj, de az még nagyobb, hogy például a bányásznyugdíjat összevetik a korengedményes nyugdíjjal. A kettőnek semmi köze egymáshoz: a bányásznyugdíj 5000, föld alatt töltött műszak után jár, és még a kormány-előterjesztéshez készült kommunikációs anyag is elismeri, hogy elvételével egy "huncut fillért" nem takarít meg a költségvetés. Legközelebb, amikor ennek hatását mérni lehet, 20 év múlva lesz. A korengedményes nyugdíj Korózs szerint elsősorban foglalkoztatáspolitikai kérdés. Amikor valaki mögött 40-42 éves szolgálati idő áll, ennyi éven keresztül fizetett járulékot, életének egy jelentős részét olyan korban élte, amikor adófizetési kötelezettsége is volt, de a cégénél most leépítés van, nem humánusabb nyugdíjba engedni, mint 60 évesen kirúgni az utcára - tette fel a kérdést.

Bárki joggal kereshette a szabályozásban a rokkantnyugdíjakra vonatkozó tervezetet is, ugyanis azt sem tartalmazza - mondta. Pedig a Széll Kálmán tervnek nevezett megszorító csomag szerint már ebben az évben 12 milliárd, a jövő évi költségvetésben 88 milliárd, 2013-ban pedig 117 milliárd forintot vonnának ki a rokkantakra fordított alapból. Ezzel kapcsolatban is olyan kérdéseket fogalmazott meg, amelyekre még hiányoznak a válaszok: így például arra, milyen ellátási kategóriák maradnak a rokkantak esetében, melyek lesznek a foglalkoztathatóság szempontjai, vagy hozzáigazították-e a nyílt munkaerőpiaci keresletet és a közfoglalkoztatást a rokkantak tömeges visszatéréséhez.

Forrás: Népszava

Vissza
2011.
október
24. 18:08

Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre

Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
26. 16:11

Kezdünk leszámolni az állami nyugdíj illúziójával

Kezdünk leszámolni az állami nyugdíj illúziójával A megtakarítási hajlandóság ugyan nőtt az elmúlt negyedévben, de az anyagi lehetőségeink egyre rosszabbak. A kisebb megtakarítással rendelkezők felélték tartalékaikat, míg a pénzügyi tervezés egyre nehezebb. A családban és a szerencsében bízunk, az államról pedig tudjuk, hogy nem fog tudni majd elegendő nyugdíjat fizetni - derül ki az OTP friss felméréséből.
Tovább
2011.
október
25. 20:30

Korhatár előtti nyugdíj: lesznek kivételek

Korhatár előtti nyugdíj: lesznek kivételek A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat általános vitája zajlott az Országgyűlésben.
Tovább
2011.
október
26. 08:15

Veszélyben a maradók nyugdíja

Veszélyben a maradók nyugdíja A következő években a munkavállalóktól nagyobb hozzájárulást vár a kormány a járulékfizetésben, ő maga azonban inkább visszavesz. Olyan passzust is beletett az adótörvénybe, amely megfoszthatja a magánpénztártagokat a nyugdíjjogosultságtól.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART