2012.
szeptember
08. 11:40

Emelik a bírói nyugdíjkorhatárt

Címkék:
bíró A bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat terjesztett be Navracsics Tibor igazságügy-miniszter – a javaslatok szövege a parlament honlapján olvasható szombaton hajnaltól.

A “Magyarország Alaptörvényének második módosítása” című javaslat szerint “a bíró szolgálati jogviszonyát a hatvanötödik életévének betöltésével kell felmentéssel megszüntetni”. A javaslat kitér arra is, hogy bírósági, illetve bírósági igazgatási vezetői tisztséget 62. életévét betöltött bíró nem láthat el. Mindez a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökére nem vonatkozik.

Az Alaptörvény módosítását célzó javaslat külön kitér arra, hogy nem lehet bíró, vagy ügyész, aki nyugdíjat kap.

Az alaptörvény-módosítás, illetve az “egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó felső korhatárral kapcsolatos törvénymódosításokról” című előterjesztés szerint a 62 éves általános nyugdíjkorhatártól eltérő 65 éves korhatár a bírókon túl kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra.

A korhatár-módosítással kapcsolatos változtatás tucatnyi törvénymódosítást von maga után a javaslatokban többek között a bírákkal, az ügyészsekkel, a nyugdíjakkal, illetve a társadalombiztosítással kapcsolatban.

A január elsején életbe lépett részben alaptörvényi szintű, az átmeneti rendelkezésekben is rögzített új szabályozás a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről – mely 1869 óta töretlenül fennállt – az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentésüket kapcsolta. E szabályozás szerint a következő években a bírák nyugdíjkorhatára az általános öregségi nyugdíjjal együtt emelkedett volna 65 évre.

Schmitt Pál államfőként március 29-én 194 bírói felmentő határozatot írt alá, Áder János pedig július 6-án mintegy negyven hasonló dokumentumot látott el kézjegyével.

Az Ab július 16-án hirdette ki döntését, melyben visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vitatott rendelkezéseket. Indoklásában hivatkozott többek között a bírói függetlenség és elmozdíthatatlanság jogállami értékére, amely az évszázados európai és magyar alkotmányos hagyományokban rögzült. Az Ab szerint a törvényhozónak széles körű mérlegelési lehetősége van a bírák nyugdíjkorhatárát illetően, ám a vizsgált esetben a korhatár radikális csökkentése és az intézkedés gyorsasága alkotmányellenes.

Az Ab lehető legszorosabb, 7-7 arányú szavazása során Paczolay Péter elnöki voksa döntött.

Még az Ab-döntés kihirdetésének napján Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. A kormány pedig a tervek szerint rövid időn belül javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére.

Három nappal később, július 19-én Paczolay Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a testület döntéseinek végrehajtására szólított fel. Az Ab döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma – mondta akkor a taláros testület elnöke.

A magyar bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését vizsgálják nemzetközi fórumok is. Az uniós Európai Bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnál kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A bíróság a brüsszeli bizottság kérésének megfelelően gyorsított eljárásban már szeptemberben tárgyalja a kérdést.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is vannak már a magyar bírák nyugdíjazásával kapcsolatos beadványok, több mint százan fordultak ehhez a fórumhoz. Mindkét nemzetközi bíróság előtt az egyik központi kérdés lesz, hogy diszkriminatív-e a magyar állam döntése.

Forrás: Tőzsdefórum

Vissza
2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.
Tovább
2012.
július
19. 11:07

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani!

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani! Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.
Tovább
2012.
július
26. 17:05

Bírák nyugdíjazása: gyorsított eljárás jön

Bírák nyugdíjazása: gyorsított eljárás jön Felkerült az Európai Bíróság honlapjára az a végzés, amely gyorsított eljárást rendel el a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban az Európai Bizottság és Magyarország között folyó vita ügyében. Mint a bíróság sajtóosztálya csütörtökön az MTI-t tájékoztatta, a végzés a http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=125444&pageIndex=0&doclang=hu&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=326484 internetes oldalon olvasható.
Tovább
2011.
április
19. 09:30

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez A Magyar Bírói Egyesület közleményében azt írta: a bírói nyugdíjkorhatár tekintetében bekövetkező változások hatályba lépéséhez és az ezt követően szükségessé váló intézkedések megtételéhez olyan átmeneti rendelkezések meghozatala szükséges, amelyek biztosítják az igazságszolgáltatás további zavartalan működését és orvosolják a bírói kar egy részét érintő hátrányos intézkedéseket.
Tovább
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART