2010.
december
12. 10:06

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában

Címkék:
Bolgár parlament A bolgár parlament szombaton elfogadta azt a reformtörvényt, amellyel megakadályoznák az erősen eladósodott állami nyugdíjrendszer működésképtelenné válását. Ezt részben a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő megemelésével kívánják elérni.

A kormány által novemberben elfogadott törvénytervezet és a parlament által most elfogadott törvény több mint 2 milliárd levával (1,02 milliárd euró) tervezi csökkenteni 2016-ig az állami nyugdíjalap hiányát, és 2035-re teljesen fel kívánja számolni a hiányt. Az állami nyugdíjalap deficitjét 600 millió levával csökkentik 2011-ben, amit a befizetések 1,8 százalékos növelése, valamint a magánszektorban a minimálbér megemelése követ majd. A rendszer magasabb befizetésekre számít a foglalkoztatás növekedése után is.

A parlament elfogadta a magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részének átirányítását is az állami nyugdíjalapba. Mintegy 100 millió leváról van szó, az elkövetkező években korkedvezménnyel nyugdíjba vonuló nehéz fizikai munkát végzők korai nyugdíjazásának fedezeteként befizetett összegről. Minden ilyen befizetést az elkövetkező négy évben az állami nyugdíjrendszerbe irányítanak át, és az fogja fizetni a nehéz fizikai munkát végzők nyugellátását korkedvezményes korai nyugdíjazásukat követően. A magán-nyugdíjpénztárak csak 2015-ben kezdik meg a korkedvezményes nyugdíjak fizetését, amikor hatályba lépnek a korkedvezményes nyugdíjazásra vonatkozó új korlátozások.

A bolgár ágazati magánnyugdíj alapokban 465 millió leva (331,2 millió dollár) volt június végén. Az általános magánnyugdíjalapokban mintegy 3 milliárd leva gyűlt össze eddig, és a kifizetést 2015-ben kezdenék. A magán-nyugdíjpénztári vagyon átirányításának terve felbőszítette a jobboldali pártokat, amelyek azzal fenyegetőznek, hogy az alkotmánybíróság elé viszik az ügyet. A jobboldali Kék Koalíció véleménye szerint az intézkedés megrendítheti a befektetői bizalmat, és egy részleges államosítással ér fel.
hirdetés

A törvény elfogadása lezárta a jobbközép kormánykoalíció, a szakszervezetek és szakmai érdekképviseleti szervezetek között a reformok időrendjéről és a nyugdíjbefizetések mértékéről hetek óta dúló csatákat.

A kormány eredetileg a teljes magán-nyugdíjpénztári vagyon átirányítását tervezte, de a munkaadókkal és a nyugdíjalapokkal folytatott egyeztetések után engedett álláspontjából.

Az IMF véleménye szerint a törvény elfogadásának további csúszása középtávon tovább növelte volna Bulgária költségvetési deficitjét, és nyomás alá helyezte volna a rögzített devizaárfolyamot. Totju Mladenov munkaügyi miniszter szerint ha a törvényt nem fogadják el, az a rendszer csődjét okozta volna.

Az elfogadott nyugdíjtörvény szerint a teljes nyugdíjjogosultság megszerzéséhez szükséges szolgálati idő 2012-től kezdődően fokozatosan emelkedik majd, évente négy hónappal, amíg a férfiaknál el nem éri 37, nőknél a 34 évet. A nyugdíjkorhatár 2012-től fokozatosan emelkedik majd, férfiaknál a jelenlegi 63 évről 65 évre, nőknél 60 évről 63 évre.

A nyugdíjreform végül puhábbra sikeredett, mint azt a kormány tervezte, miután több ízben is demonstrációk voltak a tervezett intézkedések ellen. A kormány mindkét nem számára egyaránt 65 évre emelte volna a nyugdíjkorhatárt, és a férfiaknál 40 évre, a nőknél 37 évre a szolgálati időt. Ezen kívül korlátozni tervezték a korai nyugdíjazást a tanárok, a bányászok, rendőrök és a katonák esetében, tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok a lakosság közel egyharmadát teszik ki a 7,6 milliós, öregedő és zsugorodó bolgár társadalomban.

Forrás: index.hu
 

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
november
12. 16:30

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban Az Egyesült Államokban 69 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ez a lépés része azon négyezer milliárd dolláros megszorító csomagnak, amelyben tíz százalékos leépítés is szerepel, adja hírül a Wall Street Journal cikke alapján az Origo.
Tovább
2010.
szeptember
26. 09:14

Folytatódik a nyugdíjharc Franciaországban

Folytatódik a nyugdíjharc Franciaországban A szeptember 7-i tüntetés után csütörtökön ismét jelentős nyugdíjreform-ellenes tüntetésekre került sor szerte Franciaországban. A sorozatos tiltakozások ellenére a Nemzetgyűlés érdemi módosítás nélkül szavazta meg a törvénytervezetet, a végső döntést a szenátus hozza meg. A szakszervezetek általános sztrájkra készülnek.
Tovább
2010.
október
12. 13:52

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartanak kedden országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen: reggel óta fennakadások vannak a vasúti, a légi és a városi tömegközeledésben, s ezúttal a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz. 244 városban tartanak utcai felvonulásokat, ahova ismét milliókat várnak a szervezők. Az előző tiltakozó napokon a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vettek részt a tüntetéseken.
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2010.
december
09. 23:48

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester telepeket hozna létre az ország több pontján, ahova kitelepítené a fővárosi nyugdíjasokat. Szavai szerint Oroszország középső része mellett szó lehet Szibériáról, vagy a távol-keleti körzetekről is.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2010.
május
30. 18:53

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában Szlovákiában a nyugdíjasok több kedvezményre jogosultak, melyek által némileg csökkenthetik kiadásaikat. Egyes kedvezmények törvényből eredően járnak, másokat a helyi önkormányzatok hagyhatnak jóvá.
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
február
24. 19:51

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.
Tovább
2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Nyugdíjelvonás Romániában Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.
Tovább
2010.
szeptember
06. 17:37

Szerdánként olcsóbban vásárolhatnak a nyugdíjasok - Németországban

Szerdánként olcsóbban vásárolhatnak a nyugdíjasok - Németországban Igazolványuk felmutatásával minden szerdán egész nap tíz százalékos árengedménnyel vásárolhatnak a Zielpunkt (az egykor Magyarországon is jelenlevő Plus német megfelelője) üzletekben a nyugdíjasok.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART