2012.
május
21. 18:14

Emelik a nyugdíjkorhatárt Szlovákiában

Címkék:
pozsoní Emelkedne a nyugdíjkorhatár Szlovákiában és a nyugdíjak összegének kiszámítása során az eddiginél szolidárisabb módszert alkalmaznának 2016 után - jelentette Jozef Burian, a munka-, szociális és családügyi tárca államtitkárának közlésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.

Jozef Burian akkor ismertette a kormány elképzeléseit, amikor hétfőn felszólalt a nyugdíjbiztosítási rendszerben tervezett változtatásokról összehívott kerekasztal egyeztetésen Pozsonyban.

A vázolt elképzelések szerint 2016 után a nyugdíjkorhatár az átlagos várható élettartam emelkedésének függvényében módosulna, vagyis változatlan maradna a nyugdíjak folyósításának átlagos időtartama.

Az egyeztetés során megerősítést nyert a kormány azon - korábban már jelzett - szándéka, miszerint a nyugdíjakat ne azok összegének egy adott százalékával emeljék, hanem fix összeggel. Ez az intézkedés - amelyet csak átmenetileg, a jelenlegi kormányzati időszak idejére akar bevezetni a kormány - az alacsonyabb nyugdíjakkal rendelkezők számára lenne előnyös. Ennek az időleges modellnek a helyét később a nyugdíjak inflációs szorzójának bevezetése venné át. Jelenleg a nyugdíjemelésekkor használt szorzóban azonos befolyással kap helyet az infláció és az átlagbér emelkedésének mértéke. A jövőben viszont az átlagbér emelkedését kisebb mértékben vennék figyelembe a nyugdíjemelés összegének kiszámításakor, ellenben az infláció mértékének befolyása emelkedne.

Változásokat ígér Robert Fico kabinetje a nyugdíjak összegének megállapítása során használt módszerben is, ezeket a szolidaritás elvének előtérbe helyezésével magyarázzák. A nyugdíjak összegének megállapításakor már a jelenlegi rendszer is csökkenti azoknak a nyugdíjaknak az összegét, amelyet az átlagbér 1,25-szörösénél többet keresőknek számítanak ki. A jövőben azonban nem csak az ő nyugdíjuk lenne alacsonyabb - mint amennyi számukra az általuk befizetett járulékok alapján járna - hanem minden szlovák nyugdíjasé, aki aktív évei során az átlagbérnél többet keresett.

Forrás: MTI

Vissza
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.
Tovább
2011.
július
30. 09:45

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak A biztosítónak egy ilyen emelkedés mintegy 190 millió eurós többletkiadással jár. Vélhetően utolsó alkalommal növekednek a nyugdíjak az előző év első felében mért infláció, valamint átlagbér-emelkedés alapján. Az eddigiekben ennek a két tényezőnek az átlaga szabta meg, mennyivel emelkednek a nyugdíjak.
Tovább
2011.
október
04. 18:28

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Határállomás-blokádot terveznek a szlovák szakszervezetek október 11-re, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen - jelentette be Emil Machyna, a Kovo szakszervezeti szövetség elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.
Tovább
2012.
április
06. 11:46

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege Az idei év kezdetétől közel 3,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak Szlovákiában - adta hírül a Szociális Biztosító adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Szlovákiában március végére elérte a 374,5 eurót. Ez az előző évihez képest 15 eurós emelkedést jelent.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART