2011.
szeptember
30. 21:55

Emelik a nyugdíjkorhatárt Ukrajnában

Címkék:
kijevi emlékmű Ukrajnában szombaton lép hatályba az új nyugdíjtörvény, amely egyéb változtatások mellett öt évvel növeli a nők nyugdíjkorhatárát.

A nyugdíjreform keretében elfogadott jogszabály értelmében 55-ről 60 évre nő azoknak a nőknek a nyugdíjkorhatára, akik 1961. április 1-je után születtek. Azok esetében, akik 1956. október 1. és 1961. április 1. között születtek, lépcsőzetesen emelkedik a nyugdíjkorhatár. A köztisztviselői munkakörben dolgozó férfiak nyugdíjkorhatára 60-ról 62 évre nő.

A nyugellátmány folyósításához szükséges biztosítási időt a jogszabály ötről tizenöt évre növeli. A minimális öregségi nyugdíj biztosítási ideje a férfiak esetében 25-ről 35 évre, a nőknél 20-ról 30 évre emelkedik. A katonák, ügyészek, nyomozók korkedvezményes nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati idő 20 évről 25-re nő, de esetükben is fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A nyugdíjreform hatályba lépése után a nyugdíjak összege nem haladhatja meg a létminimum tízszeresét, vagyis — a jelenlegi állapotoknak megfelelően — a 7640 hrivnyát (kb. 190 ezer forint). A köztisztviselőknek, parlamenti képviselőknek és bíráknak azonban továbbra is a bérük 80 százalékának megfelelő nyugdíjat visz majd házhoz a postás.

Forrás: metropol.hu
 

Vissza
2011.
február
13. 12:00

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF Ukrajnában járt a héten a Nemzetközi Valutalap (IMF) kiküldött bizottsága, hogy az Ukrajnának nyújtandó kölcsönről tárgyaljon. Néhány hónappal ezelőtt, 2010 júliusának végén az IMF egy új együttműködési programot indított Ukrajnában, aminek a keretében az ország 15,15 milliárd dolláros kölcsönhöz jut majd. Persze ennek megvoltak a feltételei, többek között strukturális és gazdasági reformok bevezetése.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART